Dostali ste chuť na čokoládový koláč, v ktorom natrafíte na chuť sušených sliviek a orechov? Potom ste na správnom mieste!
Na prípravu potrebujete
- 100 g masla
- 100 g mliečnej čokolády
- 75 g múky
- 75 g cukru
- 2 vajíčka
- 1 čl prášku do pečiva
- 10 sušených sliviek
- hrsť vlašských orechov
Roztok na potretie cesta
- alkohol + káva
Krém
- 50 g mliečnej a horkej čokolády
- 250 ml mlieka alebo smotany
- 160 g múky
- 180 g cukru
- Orechy podľa chuti
Čokoládová plnka
- 200 g smotany
- 50 g masla
- 200 g horkej čokolády
Postup
Bielky oddeľte od žĺtkov. Žĺtka zmiešajte s cukrom a vyšľahajte.
Bielky vyšľahajte so štipkou soli, kým nezískate hustú, nadýchanú konzistenciu.
Orechy nasekajte nožom.
Roztopte si čokoládu a vymiešajte ju s maslom do hladka.
Čokoládovú zmes zmiešajte so žĺtkami, orechmi a kúskami sliviek.
Múku zmiešajte s práškom do pečiva a preosiatu ju nasypte do čokoládovej hmoty. Opatrne k nej primiešajte vyšľahané bielky.
Formu na pečenie vysteľte papierom na pečenie a vylejte naň cesto.
Predhrejte si rúru na 180 stupňov a pečte 20 – 30 minút.
Tip: Ak chcete pripraviť väčší koláč, zdvojnásobte množstvo ingrediencií a upečte si 2 korpusy.
Keď je korpus vychladnutý, rovnomerne ho potrite zmesou alkoholu a kávy – nechajte niekoľko hodín pôsobiť.
Na prípravu krému si rozpustite čokoládu v mlieku alebo smotane.
Žĺtky vyšľahajte s cukrom, vanilkou, pridajte múku a vymiešajte si hladkú konzistenciu.
Teraz dajte do hrnca čokoládovú a žĺtkovú zmes – premiešajte a povarte do zhustnutia. Odstavte zo sporáka a nechajte vychladnúť.
Orechy opečte na suchej panvici a rozmixujte ich na menšie kúsky. Zmiešajte ich so smotanou
Na prípravu čokoládovej plnky si rozpustite čokoládu v smotane, následne pridajte maslo a premiešajte. Keď to začne bublať, odstráňte to z plameňa.
Upečený korpus rozrežte pozdĺžne, pridajte krém, čokoládovú plnku a prikryte to druhou polovicou cesta. Výsledný dezert ozdobte podľa svojich predstáv.
Nakoniec to vložte na pár hodín do chladničky.
Zdroj: souspark.ru