Najlepšie spôsoby aby vám vaše semiačka rýchlejšie klíčili. Žiadne chemikálie len matka príroda

Aby všetky zasadené semienka rýchlo vyklíčili, treba sa s nimi trochu pohrať. Bez ich prechádzajúceho namočenia do roztoku stimulujúceho rast sa nezaobídete. Málokto pri tom vie, že takýto prostriedok si môže vyrobiť svojpomocne.

Med

Rozpustite 1 – 2 čajové lyžičky medu v pohári teplej vody. Dôkladne premiešajte, a potom vložte do roztoku semienka. Nechajte ich tam postáť približne 6 hodín. Potom ich vyberte a osušte.

Tento roztok alebo nový, čerstvo pripravený, môžete použiť tiež na polievanie. Nielen, že pomôže vyklíčeniu stoniek, ale stimuluje aj ich budúci rast.

med s vodou

Sirup z aloe

Najlepšie sa do nášho prostriedku hodí rastlina staršia ako 3 roky. Odrežte zopár starších listov, zabaľte ich do sáčka a odložte na približne dve hodiny do chladničky. Začnú produkovať rastový hormón. Potom tieto listy rozdrvte na kašu a tú následne zalejte pohárom vody. Nechajte zmes týždeň postáť. Potom ju rozpustite v 2 litroch vriacej vody.

Do toho roztoku vložte na deň semienka. Rovnako, ako predchádzajúci prostriedok, aj aloe je vhodné na namočenie aj polievanie. A navyše posilňuje imunitu rastliny.

stlačí aloe

Popol

Rozpustite 3 polievkové lyžice popola v 1 l vody, nechajte túto tekutinu postáť v nádobe asi týždeň, pričom ňou občas potraste. Následne ju preceďte cez niekoľko vrstiev gázy a zrieďte vriacou vodou v pomere 1:3.

Semienka zaviňte do kúska čistej látky namočenej do roztoku popola. Nechajte ich postáť 2 – 3 hodiny. Potom semená osušte a môžete ich zasadiť. Popol nasýti rastlinu množstvom minerálov.

zriedený popol

Šupka z cibule

Očistite 4 – 5 veľkých cibúľ. Ich šupky zalejte 1 l vriacej vody. Ak máte, pridajte ešte čajovú lyžičku popola. Ingrediencie premiešajte a nechajte zmes postáť približne 3 dni.

Preceďte tekutinu cez niekoľko vrstiev gázy a zrieďte ju vodou v pomere 1:2. Namočte semienka do roztoku na približne 6 hodín. Potom ich umyte, osušte a zasaďte do zeme.

Rovnako ako aloe i šupka posilní imunitu rastlín, zníži množstvo plesní a škodlivých baktérií v pôde. A navyše tento výluh obsahuje množstvo vitamínov a minerálov.

namočená cibuľová šupka

Výluh zo žihľavy

Tento výluh si môžete pripraviť len v lete, pretože sa vyrába z mladých výhonkov žihľavy. Avšak nie je o nič menej účinný než tie predchádzajúce.

Roztlčte alebo rozdrvte listy a stonky žihľavy. Kašu zalejte teplou vodou, nechajte výluh 1 – 2 týždne postáť na tmavom mieste a občas premiešajte. Do tohto výluhu možno namočiť nielen semienka, ale aj korene alebo cibuľky.

žihľava vo vode

Droždie

Rozpustite 100 g suchého droždia v 1 l teplej vody. Namočte do tejto tekutiny čistú látku. Zaviňte do nej semienka. Potom zaviňte látku so semienkami do vrecúška, a nechajte ho postáť na teplom mieste.

O približne 6 hodín semienka napučia. Osušte ich a zasaďte do odkrytej pôdy. Rovnako ako popol aj droždie sa pokladá za minerálnu bombu.

namočené droždie

Dôležité je, aby ste skôr než použijete akýkoľvek stimulátor, určite namočili semienka na približne 2 hodiny do teplej vody. Vo všeobecnosti skúsení záhradkári odporúčajú veľké množstvo prostriedkov na stimuláciu rastu semienok. Je medzi nimi dokonca aj vaječný bielok. A vy ako pripravujete semienka na sadenie?

Back To Top