Super spôsob pestovania paradajok. Sadenice rastú dvakrát rýchlejšie!

Každý záhradník sníva o získaní dobrých paradajok bez toho, aby trávil veľa času a energie. Vynikajúcou voľbou v tomto prípade je spôsob zasadenia sadeníc paradajok bez použitia kôstky a bez nutnosti zavlažovania pôdy.

 

Paradajky by sa mali presádzať  keď sú už sadenice pripravené na zasadenie: to znamená, že paradajky už majú na sebe pár listov.

Potrebné je rozrezať jedna a pol litrovú fľašu. Fľaša by mala byť odrezaná tak, že keď je vrchná časť otočená a vložená do spodnej časti, hrdlo sa nedotýka dna. Naplňte dolnú časť fľaše do 2/3 vodou a vrhnú časť vložte do nej hrdlom dole.

Akékoľvek syntetické lano dlhé 15 až 18 cm, môže pôsobiť ako knôt.

Obviažte strednú časť knôtu paskou (to zabráni tomu, aby zemina vnikla do vody cez otvorené hrdlo fľaše). Spodná časť knôtu by mala byť vo vode a zvyšok bude následne v zemi.

Pridajte zeminu do hornej časti fľaše. Sadenicu spustite takmer na dno fľaše a opatrne posypte zemou. Pôdu trochu zalejte, aby korene okamžite začali prijímať vodu, ktorú potrebujú. Na pestovanie paradajok s použitím metódy knôtového zavlažovania je vhodná záhradná pôda alebo záhradná pôda zmiešaná s rašelinou v pomere 1: 1. Univerzálna pôda na pestovanie rajčiakov týmto spôsobom nie je vhodná.

Presadené sadenice sa musia uchovávať pri teplote asi 23 – 25 stupňov. Pri teplotách pod 18 stupňov sa neodporúča používať knôtové zavlažovanie, pretože korene paradajok môžu zamrznúť.

Takým spôsobom zvlažovania môžete pestovať aj väčšie sadenice. Na tento účel môžete ich jednoducho zmiešať s novou zemou.

 

Doslova po 10 dní sadenice významne vyrastú a budú približne 2 až 3-krát väčšie ako sadenice vysadené tradičnou metódou. Na fotografii nižšie je zreteľne vidieť, že rajčiny takým spôsobom rastú oveľa lepšie. Dôvodom je ten fakt, že živiny a voda prúdia do sadeníc bez prerušenia.

Hnojivo možno pridať priamo do vody. Vďaka knôtu paradajky rovnomerne dostanú hnojivá, ktoré pozitívne ovplyvnia rast sadeníc.

Ine zeleninové plodiny a kvety tiež môžu byť pestované takým spôsobom.

Napriek tomu, že zem je neustále vo vlhkom stave, nenastáva hniloba koreňov a nevyskytujú sa plesní.

Detailnú prípravu procesu pestovania paradajok si môžete pozrieť na video.

zdroj