Recept:
1 kg hladkej múky
1 kocka droždie
12 dkg kryštálový cukor
2 vajíčka
štipka soli
6 dl vlažného mlieka
10 dkg rozpusteného masla
Plnka :
10 dkg horkej čokolády
6 PL nutely
lekvár
Postup:
Pripravíme si kvások a necháme vykysnúť.
Medzitým si rozpustíme nad parou horkú čokoládu a nutelu. Dobre premiešame a necháme vychladnúť.
Všetky suroviny na cesto zmiešať a vypracovať cesto. Nechať vykysnúť aspoň 40 minút.
Vykysnuté cesto vyvaľkať na veľký plát, potrieť čokoládovou plnkou a preložiť najprv pravú stranu cesta do 2/3 a potom prikryť ľavou stranou.Potom preložíme zhora do 2/3 a dolným zakryjeme.
Cesto potom vyvaľkáme na obdĺžnik podľa veľkosti plechu, nakrájame ho na 2 cm pásy.Pásy zvinieme do špirál a ukladáme na plech vyložený papierom a necháme trocha nakysnúť.
Pečieme pri 180° asi 20 minút. Po upečení ešte horúce potrieme hrubšou vrstvou lekváru. Ja som potrela lekvárom a po povrchu ešte nutelou. Keď je koláč vlažný, zrolujeme ho aj s papierom a dobre popritláčame, aby sa špirálky spojili. Keď vychladne, papier stiahneme a pocukrujeme, alebo potrieme šľahačkou a ozdobíme čokoládou…
Ja som stáčala dva pásy spolu do špirály, ale stačí aj po jednej, možno krajšie ukáže ten mramor…
zdroj: Milka Raganova