Točený makový slivkáč. Toto nemôže chýbať na žiadnej oslave v rodine

Tak dnes nám prišli na chuť slivky, keďže sme si v lete nazavárali dosť, tak dnes sme si pripravili

TOČENÝ MAKOVÝ SLIVKÁČ

Suroviny:

500 g hladká múka špeciál
20 g čerstvé droždie
70 g kryštálový cukor
120 g zmäknuté maslo
250 ml vlažné mlieko
1 vajíčko
1 ks žĺtok
1 štipka soli

MAKOVÁ PLNKA:
100 g mletý mak
80 ml horúce mlieko
1 PL slivkový lekvár
1 PL rum
50 g kryštálový cukor
kryštálový cukor
ĎALEJ budeme potrebovať:
slivky polovice čerstvé alebo zavárané asi 1 litrovú hľašu

POSTUP

Cesto: v časti vlažného mlieka a trochu cukru necháme vykysnúť droždie. Z múky, cukru, vajca, žĺtku, vlažného mlieka, štipky soli a kvásku vypracujeme cesto, ktoré prikryjeme a necháme na teplom mieste vykysnúť. Ak je cesto príliš husté pridáme podľa potreby vlažné mlieko.

Maková plnka: mletý mak zalejeme horúcim mliekom, pridáme cukor, lekvár, um a necháme vychladnúť.

Vykysnuté cesto
rozvaľkáme na obdĺžnik na rozmer 30×45 cm. Rozkrojíme na 3 pásy, potrieme plnkou a zvinieme na roládky.

Okrúhlu formu, priemer 30 cm vymastíme a uložíme do formy tak, aby vytvorili tvar slimáka. Do medzier poukladáme nahusto polovice sliviek. Potrieme mliekom a upečieme. Povrch môžete posypať mletými orechmi alebo drobenkou. Teplota 180 °C 35 minút. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť!