Urobte si s nami chutné zelerové hranolky, ktoré si okamžite zamilujete

Hranolky nemusia byť vždy len zo zemiakov. Skúste zdravšiu variantu zo zeleru. Hodia sa ako samostatný pokrm alebo ako príloha k mäsu. Zeler má v kuchyni naozaj mnohostranné využitie. Používa sa buď ako korenie, a to predovšetkým čerstvá alebo sušená nadzemná časť rastliny, stopky a listy, niekedy dokonca i semená. Dodáva nezameniteľnú chuť pokrmom, ako sú polievky (napr. naša stará známa zemiaková), omáčky, dresingy, marinády na pečenie mäsa a pod Široké využitie má aj zelerová buľva. Tú môžeme konzumovať surovú, napríklad v šalátoch a nátierkach, ale aj tepelne spracovanú.

Celkový čas: 45min Čas prípravy: 15min Čas varenia: 30min Cena: 1 EUR

Suroviny 

250 g zeleru

3 lyžice citrónovej šťavy

1 štipka soli

1-2 strúčika cesnaku

5 lyžíc oleja

2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate

Postup 

Zeler ošúpte a nakrájajte na hranolky. Vhadzujte do studenej vody s citrónovou šťavou.

Najprv rozohrejte rúru na 180 °C. Hranolky osušte, dajte na plech s papierom na pečenie a pokvapkajte olejom zmiešaným so soľou a prelisovaným cesnakom.
Pečte 30 minút. Pred dopečením posypte zelenou petržlenovou vňaťou.