Hranolky nemusia byť vždy len zo zemiakov. Skúste zdravšiu variantu zo zeleru. Hodia sa ako samostatný pokrm alebo ako príloha k mäsu. Zeler má v kuchyni naozaj mnohostranné využitie. Používa sa buď ako korenie, a to predovšetkým čerstvá alebo sušená nadzemná časť rastliny, stopky a listy, niekedy dokonca i semená. Dodáva nezameniteľnú chuť pokrmom, ako sú polievky (napr. naša stará známa zemiaková), omáčky, dresingy, marinády na pečenie mäsa a pod Široké využitie má aj zelerová buľva. Tú môžeme konzumovať surovú, napríklad v šalátoch a nátierkach, ale aj tepelne spracovanú.
Celkový čas: 45min Čas prípravy: 15min Čas varenia: 30min Cena: 1 EUR
Suroviny
250 g zeleru
3 lyžice citrónovej šťavy
1 štipka soli
1-2 strúčika cesnaku
5 lyžíc oleja
2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
Postup
Zeler ošúpte a nakrájajte na hranolky. Vhadzujte do studenej vody s citrónovou šťavou.