Plánovanie osláv a samotné prípravy mnohí z nás berú mimoriadne vážne. Niektorí ľudia dokonca začnú upratovať deň predtým, ako k nim majú prísť hostia. Máme pre vás návod, ako si zaplniť slávnostný stôl dobrotami v priebehu dvoch hodín…
Ak sa chcete pripojiť k tomuto experimentu, potom by ste sa určite mali oboznámiť s výberom pokrmov. Odporúčame vám začať s dezertom!
Dezert
Ingrediencie
- 160 g múky
- 300 kondenzovaného mlieka
- 50 g masla
- 3 vajcia
- 10 g prášku do pečiva
- 500 g smotany (33%)
- 150 – 200 g malinového džemu
- Vanilkový extrakt
- Štipka soli
Postup
- Vajíčka si vyšľahajte so štipkou soli pomocou mixéra. Trvá to asi 3 minúty. Potom bez toho, aby ste ich prestali šľahať, do nich nalejte roztopené maslo a kondenzované mlieko.
- Múku si preosejte spolu s práškom do pečiva a postupne ju pridávajte do vyššie uvedenej zmesi. Cesto následne dôkladne vymiešajte metličkou.
- Plech na pečenie (asi 30 x 40 cm) si vysteľte papierom na pečenie, nalejte naň tekuté cesto a vyhlaďte ho na povrchu. Nechajte piecť 12 – 15 minút pri teplote 180 stupňov.
- Medzitým si pripravte krém. Mixérom si vyšľahajte smotanu spolu s vanilkovým extraktom, prípadne môžete pridať 10 g vanilky (z vanilkového lusku) Mali by ste získať hustý krém. Hotový koláč nechajte trochu vychladnúť a odrežte nerovné okraje.
- Upečené cesto si rozdeľte na 4 rovnaké obdĺžniky. Každý kúsok si potrite džemom a na neho naneste vyšľahanú smotanu.
- Vrch a okraje potrite krémov. Zvyšný džem použite na ozdobu – niekoľko kvapiek aplikujte na vrch dezertu a pomocou špáradla ich potiahnite do rôznych smerov.
- Hotový dezert vložte do chladničky na 2 hodiny, aby stuhol a prepojili sa v ňom všetky chute.
Pečené kurča so zeleninou na pikantný spôsob
Ingrediencie
- 1 kurča
- 1 zväzok petržlenovej vňate
- 50 g masla
- 3-4 strúčiky cesnaku
- 1 čl citrónovej kôry
- 1 pl citrónovej šťavy
- 2 čl soli
- ½ čl mletého čierneho korenia
- 3 zemiaky
- 3 mrkvy
- Olej podľa chuti
Postup
- Petržlenovú vňať, cesnak, citrónovú kôru a šťavu a zmäknuté maslo vložte do mixéra. Všetko rozmixujte na hladkú pastu.
- Pridajte soľ, korenie a premiešajte. Opláchnite si kuracie mäso a odstráňte z neho chrbát. Pomocou prstov dôkladne oddeľte kožu a vložte do nej pripravenú pastu.
- Potrite ňou celé kurča a nechajte ho marinovať približne pol hodiny.
- Po uplynutí času vysteľte plech na pečenie fóliou. Dajte na to olúpanú, nakrájanú zeleninu a polejte ju olejom.
- Zeleninu ešte osoľte a okoreňte. Vložte ju do spodnej časti rúry a na mriežku, umiestnenú nad ňou položte kurča. Pečte v rúre predhriatej na 200 ° C približne 45 minút.
Slané košíčky z lavašu
Ingrediencie
- 1 balenie chleba lavaš
- 150 g šampiňónov
- 100-150 g kuracích pŕs
- 1 pl smotany
- 30 g tvrdého syra
- Štipka muškátového orechu
- Olivový olej
- Soľ
- Čierne mleté korenie
Postup
- Opláchnite šampiňóny, osušte ich a nakrájajte na malé prúžky. Opečte ich na panvici bez oleja, ten tam pridáte v malom množstve, až keď sa tekutina z húb odparí.
- Do húb pridajte cibuľu nakrájanú na tenké štvrtiny. Premiešajte a restujte do zlatistosti. Medzitým si nakrájajte kuracie prsia na rovnako tenké prúžky.
- Nakrájané kúsky kuracích pŕs zmiešajte so šampiňónmi, cibuľou a nastrúhaným syrom. Celú zmes ešte dochuťte soľou prípadne ďalšími koreninami. Formičky na muffiny si vymastite maslom a lavaš si nakrájajte na štvorčeky.
- Kúsky chleba si navlhčite vo vode tak, aby zmäkli. Poukladajte ich do formičiek a každú naplňte pripravenou hubovo-mäsovou plnkou. Pečte v rúre predhriatej na 180 ° C 10-15 minút.
Rolky so sleďom
Ingrediencie
- 250 g zemiakov
- 150-200 g sleďov
- polovica červenej papriky
- 1 chlieb lavaš
- 1 pl taveného syru
- zelená cibuľka podľa chuti
- soľ
Postup
- Najskôr olúpte a nakrájame zemiaky na menšie kúsky. Uvarte ich vo vode, potom ich nechajte úplne vychladiť a osoľte podľa chuti. Do zemiakov následne pridajte veľkú lyžicu taveného syra.
- Roztlačte si ich na kašu, pridajte k nim červenú cibuľu, nakrájanú na malé kocky a premiešajte.
- Lavaš chlieb si rozprestrite na pracovnú dosku a naneste na neho zemiakovú plnku. Posypte ju nasekanou zelenou cibuľkou a naukladajte na ňu kúsky sleďov.
- Lavaš si následne zrolujte a na konci si nechajte trochu čistého miesta. Vďaka tomu si zachová svoj tvar. Rolku si zabaľte do potravinovej fólie a vložte do chladničky. Pred podávaním ju nakrájajte na menšie kúsky.
Guľky plnené krabími tyčinkami
Ingrediencie
- 90 g taveného syra (nechajte si ho zamraziť)
- 1 strúčik cesnaku
- 1 pl majonézy
- 2 vajcia
- 100 g krabích tyčiniek
- 1 pl kukurice z konzervy
Postup
- Najskôr uvarte vajcia natvrdo, nechajte ich vychladiť a ošúpte. Zmrazený syr a vaječné žĺtky nastrúhajte na strúhadle a zmiešajte ich v miske s prelisovaným cesnakom.
- Následne do tejto zmesi pridajte nastrúhané krabie tyčinky (2 ks) a majonézu. Všetko dobre premiešajte, osoľte a odložte stranou.
- Bielky a zvyšné krabie tyčinky si taktiež nastrúhajte na strúhadle. Zamiešajte ich a začnite si formovať guľôčky. Navlhčite si ruky vodou a na dlaň si položte trochu majonézovej zmesi.
- Vytvorte z nech rovnú placku a do stredu umiestnite malé množstvo kukurice. Zatvorte plnku a vytvarovanú guľôčku obaľte v zmesi z krabích tyčiniek a vaječných bielkov. Hotové gule uchovávajte v chladničke, kým úplne nestuhnú.
Šalát
Ingrediencie
- 150 g hrášku z konzervy
- 100 g paradajok
- 200 g salámy
- 2 vajcia
- 50 g čínskej kapusty
- 2 zemiaky
- 2-3 pl majonézy
Postup
- Najskôr si uvarte zemiaky v šupke a vedľa nich si dajte variť vajíčka natvrdo. Následne všetko ošúpte a nakrájajte na malé kocky. Rovnakým spôsobom si nakrájajte aj zvyšné ingrediencie.
- Zložky v šaláte by mali mať rovnakú veľkosť. Zmiešajte ich v hlbokej šalátovej miske a dochuťte majonézou. Jedlo podľa chuti osoľte a dajte vychladnúť do chladničky.
Jednohubky z lístkového cesta
Ingrediencie
- 100 g tresčej pečene
- 1 nakladaná uhorka
- 2 vajíčka
- 150 g lístkového cesta
- Zelená cibuľka podľa chuti
Postup
- Lístkové cesto si nakrájajte na malé štvorčeky a poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrite ich rozmiešaným vajíčkom.
- Pripravené lístkové cesto vložte do predhriatej rúry na 220 ° C a pečte 8 minút. Medzitým si olúpte a nakrájajte vajce na malé kúsky, to isté urobte s uhorkou a cibuľou.
- Všetky tri ingrediencie si zmiešajte spolu s tresčou pečeňou. Mali by ste získať konzistenciu paštéty. Naplňte ňou každý štvorček upečeného lístkového cesta. Tento pokrm sa pred podávaním nemusí skladovať v chladničke.
Šalát
Ingrediencie
- 100 g paradajok
- 100 g uhoriek
- 100 g papriky
- 100 g syru feta
- 50 g olív
- 1 pl olivového oleja
- 1 čl provensálskych byliniek
- 1 pl 6% octu
- ½ čl cukru
- Soľ
Postup
- Paradajky, uhorky, syr a papriku narežte na kocky. Pripravte si dressing zmiešaním provensálskych byliniek, cukru, soli, oleja a octu.
- nakrájané ingrediencie premiestnite do hlbokej šalátovej misy a polejte ich týmto dresingom. Pridajte olivy a všetko premiešajte tak, aby si feta zachovala svoj tvar. Šalát pred podávaním vložte na chvíľu do chladničky.
Zdroj: sovkusom.ru