Táto mrkva s parmezánom je chutnejšia než akýkoľvek fastfood. Hotová je hneď a na hranolky si ani nespomeniete

To, že každý deň treba jesť ovocie, tvrdia doktori po celom svete. No v chladnom zimnom období túžime po kalorickom jedle s výtaznou a bohatou chuťou. Namiesto mrkvy a tekvice samovoľne siahame po kúskoch smažených zemiakov… Takáto strava však neprinesie najpríjemnejšie prekvapenia.

Veľké množstvo škrobu v jedle škodí hlavne deťom. Dajte prednosť radšej zdravej mrkve, ktorá víťazí v prítomnosti tuku (rozpúšťa sa v ňom karotén). Na to, aby hotové jedlo lákalo tak, že človek má chuť sa naň vrhnúť, použite vhodné recepty.

Mrkva nemusí byť len mäkkou hmotou, ktorá vytvára nepríjemné asociácie so spoločným stravovaním. Chuť tejto zeleniny môže byť jasná a intenzívna. Pridajte k plátkom mrkvy cesnak a parmezán (ktorý, mimochodom, možno nahradiť inými druhmi tvrdého syra), posypte jedlo sušenou petržlenovou vňaťou a výsledok vás príjemne prekvapí. Aby jedlo bolo nielen chutné, ale aj zdravé, uprednostnite pečenie v rúre pred prípravou vo fritéze.

Na tento recept budete potrebovať: 

  • Čerstvú mrkvu (2 – 3 ks);
  • tvrdý syr;
  • cesnakový prášok;
  • soľ;
  • korenie;
  • 1 polievkovú lyžicu rastlinného oleja;
  • čerstvú alebo sušenú petržlenovú vňať;

Na omáčku:

  • 2 polievkové lyžice bieleho jogurtu;
  • 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy;
  • soľ;
  • cesnak;
  • korenie.

Dôkladne umyte a očistite mrkvu. Nakrájajte ju na hranolčeky. Rozkrojte najprv každú mrkvu na polovice, a potom pokrájajte každú polovicu pridržiavajúc mrkvu vidličkou.

Po tom, ako získate rovnaké hranolčeky, vložte ich do misky, pridajte olej, soľ, tvrdý syr nastrúhaný na malom strúhadle (alebo práškový parmezán), korenie a cesnakový prášok. Možno použiť čerstvú petržlenovú vňať nakrájanú veľmi nadrobno alebo sušenú. Celý cesnak sa do tohto receptu nehodí – bude horieť. Premiešajte všetky ingrediencie s mrkvou a vložte ju do rúry. Pečte pri teplote 200 °C 15 – 20 minút.

Na omáčku sa zo všetkého najlepšie hodí grécky jogurt (je v ňom menej tuku, no viac bielkovín), možno však použiť aj obyčajný bez cukru a pridaných ingrediencií. Okoreňte. Tu možno použiť cesnakový prášok a rovnako aj čerstvý rozdrvený cesnak.

Vychutnajte si zdravé a chutné jedlo!

 

Back To Top