Veľkonočné sviatky sú už za dverami a aj napriek nepriaznivému obdobiu koronavírusu, by sme sa mali snažiť urobiť všetko pre to, aby sme si spríjemnili nasledujúce dni. A aby boli tieto dni pre vás dokonalé, je lepšie začať s určitým predstihom.
Ukážeme vám návod, ako si doma vyrobiť čokoládové vajíčka s chutnou náplňou, čo oceníte nielen vy, ale najmä vaše ratolesti.
Potrebujete:
- horká čokoláda (minimálne 72% kakaa)
- formu na veľkonočné vajcia (dostupné v obchodoch)
- silikónový štetec na potieranie
- slnečnicový olej bez arómy
- servítka alebo látka
- kuchynský teplomer
- miska na čokoládu
- hrniec na vodný kúpeľ
Príprava
Namočte si servítku alebo obrúsok do slnečnicového oleja a vymažte vnútro formy. Výsledné vajíčka tak získajú lesklý vzhľad.
Čokoládu si rozpustite vo vodnom kúpeli a kontrolujte jej teplotu. Optimálna teplota je 45 stupňov. Potom čokoládu vyberte a ochlaďte ju na 35 stupňov.
Do každého miesta na vajíčko nalejte niekoľko čajových lyžičiek rozpustenej čokolády. Pomocou štetca ju rozmiestnite po celej ploche. Formu následne vložte do chladničky na 10 minút. Tento krok opakujte ešte niekoľkokrát, aby ste získali požadovanú hrúbku čokoládového vajíčka.
Nechajte ich poriadne vychladiť, aby čokoláda stvrdla. Keď sú už polovičky čokoládových vajíčok dostatočne stuhnuté, vyberte ich z formy a do vnútra môžete vložiť malé prekvapenie: hračku alebo cukríky.
Okraje vajíčka potrite čokoládou a spojte ich k sebe. Dajte im trochu času na stuhnutie. Potom už môžete vajíčka ozdobiť a zabaliť do celofánu alebo farebnej fólie.
Ako vyrobiť plnku do čokoládových vajíčok?
Do vnútra čokoládového vajíčka môžete dať nielen malý darček, ale aj lahodný domáci krém, ktorý pripravíte bez najmenších problémov. Existuje niekoľko spôsobov, ako to urobiť:
- 8 g želatíny vložte do 80 ml mlieka a počkajte 30 minút. Mlieko následne zľahka zahrejte, aby sa v ňom želatína rozpustila. Nechajte ho vychladnúť. Medzitým si vyšľahajte 100 ml 33%-nej smotany, do ktorej postupne pridávajte 60 g práškového cukru. Do zmesi potom nalejte mlieko so želatínou, dôkladne premiešajte a vložte do chladničky na 20 minút. Nakoniec vajíčka naplňte pripraveným krémom a takto hotové ich vložte do chladničky na ďalších 30 minút.
- Vyšľahajte si 100 ml smotany s 2 lyžicami práškového cukru, pridajte 100 g syra mascarpone a znova rozšľahajte. Touto zmesou následne naplňte čokoládové vajíčka a nechajte vychladnúť v chladničke.
- Priveďte do varu 50 ml mlieka s 2 lyžicami cukru. Počkajte, kým zmes vychladne. Vyšľahajte si 1 vajce, ktoré pridáte do mlieka spolu s 200 g mäkkého masla a vanilkového cukru podľa chuti. Opäť si to všetko vyšľahajte a nakoniec už len stačí naplniť vajíčka touto krémovou zmesou.
Zdobenie
Čokoládové vajíčka môžete ozdobiť ďalšími prísadami (napríklad práškom) alebo ich ozdobiť farbami prípadne bielou čokoládou.
Na výrobu čokoládových vajíčok existujú formy rôznych veľkostí a rôznych materiálov. Najvhodnejšie je použiť silikónovú formu, pretože z nich vyberiete vajíčka bez zbytočného trápenia. Na výrobu takýchto čokoládových vajíčok budete potrebovať trochu trpezlivosti a predstavivosti. Ale verte, že výsledok bude stáť za to!
zdroj:sovkusom.ru