Na to, aby ste upiekli chutnú a pôsobivú tortu nemusíte byť profesionálnym cukrárom ani kupovať drahé ingrediencie. Skutočné kulinárske majstrovské dielo možno pripraviť veľmi jednoducho z tých najbežnejších ingrediencií. Torta „Kilimandžáro“ je veľmi chutná. Pôsobivo a originálne nevyzerá len ako celok, ale aj jednotlivé odkrojené časti.
Youtube | Varíme s Irinou Chlebnikovovou
Na prípravu piškótového cesta do formy s priemerom 24 cm budeme potrebovať:
- 130 g múky;
- 180 g cukru;
- 5 vajec;
- 50 g masla;
- 30 g práškového kakaa;
- 5 g kypriaceho prášku;
- 8 g vanilkového cukru.
Na prípravu krému budeme potrebovať:
- 400 g bieleho jogurtu;
- 400 g 35% sladkej smotany;
- 800 – 850 g zaváraných broskýň;
- 15 g práškovej želatíny;
- 50 g práškového cukru;
- 50 g čokolády a práškový cukor na ozdobenie torty.
Dôkladne zmiešame v miske múku, práškové kakao a kypriaci prášok. Suché ingrediencie preosejeme do druhej misky.
Do misy kuchynského robota rozbijeme vajcia a pridáme vanilkový cukor. Vajcia vyšľaháme a počas šľahania k nim postupne prisypávame kryštálový cukor. Šľaháme až kým nevznikne ľahká vzdušná hmota.
Vajcovo-cukrová hmota by mala zhustnúť a jej objem by sa mal zväčšiť dvoj až trojnásobne.
Youtube | Varíme s Irinou Chlebnikovovou
Po tom, ako táto hmota získa potrebnú konzistenciu, začneme do nej postupne primiešavať suché ingrediencie. Tie pridávame v 3 až 4 dávkach. Ingrediencie miešame lopatkou, pohybujeme ňou zospodu hore a od krajov do stredu, aby sme zachovali objem získaný po vyšľahaní vajec.
Youtube | Varíme s Irinou Chlebnikovovou
Pridáme do hmoty rozpustené vychladnuté maslo a dôkladne zamiešame.
Hotové cesto vložíme do rozkladacej formy. Dno formy vystelieme papierom na pečenie. Piškótové cesto pečieme 30 až 40 minút v rúre rozohriatej na 180 °C.
Youtube | Varíme s Irinou Chlebnikovovou
Po upečení nevyberáme cesto z formy, uložíme ho na rošt a necháme úplne vychladnúť. Je vhodné upiecť cesto vopred. Pred rozkrájaním na jednotlivé korpusy by malo upečené cesto postáť 4 – 5 hodín.
Cesto je vysoké, preto ho ľahko rozkrájame na tri korpusy, pričom vrchný korpus musí byť o niekoľko centimetrov tenší ako zvyšné dva.
Zo stredného korpusu vykrojte stred tak, aby zostal len okraj o hrúbke 1,5 cm.
Youtube | Varíme s Irinou Chlebnikovovou
Prvý korpus položíme na tanier, naň uložíme okraj z druhého korpusu a oba korpusy zafixujeme z vonkajšej strany cukrárskym kruhom.
Najtenší vrchný korpus rozdelíme na 12 rovnakých trojuholníkov.
Youtube | Varíme s Irinou Chlebnikovovou
Broskyne nakrájame na väčšie kúsky.
Do 150 ml šťavy z kompótu namočíme želatínu do napučania.
Youtube | Varíme s Irinou Chlebnikovovou
Potrieme korpusy broskyňovou šťavou. Piškótové trojuholníky natierame len v ich najširšej časti, úzke časti nenatierame, aby príliš nezvlhli a nelámali sa počas prípravy torty.
Vyšľaháme dohusta chladnú smotanu s práškovým cukrom.
Zohrejeme napučanú želatínu približne na 60 stupňov, aby sa v šťave úplne rozpustila.
Nalejeme želatínu do bieleho jogurtu a pridáme vyšľahanú smotanu. Pridáme do krému 2/3 nakrájaných broskýň. Do cukrárskeho kruhu vložíme na oba korpusy tretinu krému..
Po obvode formy uložíme do kruhu trojuholníkové kúsky cesta. Na krém položíme odkrojený stred druhého korpusu.
Youtube | Varíme s Irinou Chlebnikovovou
Na stred druhého korpusu kopcovito naložíme zvyšok krému a navrch poukladáme zvyšné kúsky broskýň.
Youtube | Varíme s Irinou Chlebnikovovou
Tortu uložíme na niekoľko hodín do chladničky, aby krém stuhol.
Vyberieme tortu z chladničky a spodné korpusy potrieme roztopenou čokoládou. Miesta pokryté zatiaľ nestuhnutou čokoládou zľahka posypeme nastrúhanou čokoládou.
Youtube | Varíme s Irinou Chlebnikovovou
Pred podávaním posypeme tortu práškovým cukrom.
Youtube | Varíme s Irinou Chlebnikovovou
Torta „Kilimandžáro“ je veľmi ľahká a jemná.
Prípravu torty krok za krokom môžete sledovať na videu: