Ingrediencie
- 500-650 g polohrubej múky
- 250 ml mlieka
- 180 g cukru
- 30 g droždia
- 2 vajcia
- 10 g vanilkového cukru
- 1 PL škorice
- 30 g masla
Cesto: Droždie rozpustite v teplom mlieku, malo by byť o trochu teplejšie ako teplota vašej ruky. Pridajte 120 g bežného cukru, všetok vanilkový cukor a premiešajte. Pridajte vajcia izbovej teploty a 50 ml rastlinného oleja, znova premiešajte. Následne pridajte preosiatu múku a vypracujte homogénne cesto. Misu s cestom zakryte potravinovou fóliou a dajte ju na noc do chladničky.
Plnka: Zvyšný cukor zmiešajte so škoricou.
Cesto vyberte z chladničky a nechajte ho 30 minút pri izbovej teplote. Trochu ho ešte spracujte a potom rozdeľte na 4 časti. Každú časť vyvaľkajte do kruhu s priemerom 25-30 cm.
Prvú časť položte na papier na pečenie. Potrite ho rozpusteným maslom, posypte škoricovým cukrom. Prikryte to druhou časťou cesta. Tento postup zopakujte ešte dvakrát. Poslednú časť už nemusíte potierať.
Nožom urobte 8 zárezov – od stredu až po 2-3 cm od okraja. Drevenou paličkou zatlačte cesto medzi rezmi až na stôl. Prebytočné okraje na stlačených miestach odrežte. Konce výsledného okvetného lístka zospodu pozatláčajte.
Po vytvorení všetkých okvetných lístkov preneste koláč na plech a nechajte ho pod uterákom 15-20 minút.
Pečte v rúre predhriatej na 180 stupňov 30 minút. Môžete ho zakryť papierom na pečenie, aby sa nespálil a pokračujte v pečení na 160 stupňov po dobu 5-10 minút.
Hotový koláč vyberte z rúry a prikryte uterákom. Nechajte ho odstáť 15 minút a nakoniec ho ešte potrite zvyšným maslom.
Namiesto škorice môžete použiť mak, orechy alebo čokoládovú pastu. Prajeme vám dobrú chuť!
Zdroj: sovkusom.ru