RETRO RECEPT: Mäsové guľky v paradajkovej omáčke trochu inak – Manžel si hneď opýtal dupľu

тефтели с рисом

Ingrediencie

  • 600 g mletého hovädzieho mäsa
  • 2 cibule
  • 100 g ryže (guľatozrnná)
  • 1 vajce
  • 20 g masla
  • 700 ml mäsového vývaru
  • 1 PL hladkej múky
  • 1 mrkva
  • 3 PL paradajkovej pasty
  • 4 PL smotany
  • 1 ČL cukru
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 bobkový list
  • 5 ks celého čierneho korenia
  • Soľ
  • Mleté čierne korenie, bylinky (voliteľné)

Postup

Mäsové guľky: 1 cibuľu orestujte do mäkka na panvici spolu s maslom a nechajte vychladnúť. Ryžu uvarte v slanej vode a v polovici varenia ju odstráňte z plameňa a počkajte kým vychladne. Cibuľu s ryžou následne skombinujte s mletým mäsom, pridajte vajce, soľ a korenie podľa chuti. Dôkladne premiešajte. Misu prikryte alobalom a vložte na pol hodiny do chladničky.

тефтели с рисом

Omáčka: 1 polievkovú lyžicu múky opražte na suchej panvici, kým nenadobudne zlatohnedú farbu. Nechajte vychladnúť. Múku následne zmiešajte so 100 ml studeného vývaru a kyslou smotanou.

Na troche oleja orestujte nastrúhanú mrkvu a nakrájanú cibuľu. Pridajte paradajkovú pastu, zalejte zvyšným vývarom a premiešajte. Poduste na miernom ohni pod pokrievkou približne 10 minút. Pridajte smotanovú zmes, cukor a prelisovaný cesnak. Omáčku priveďte k varu a podľa chuti osoľte.

томатный соус для тефтелей

Vychladnuté mleté ​​mäso rozdeľte na 15-17 častí. Vyformujte guľky, každú obaľte v múke a osmažte.

Následne ich preložte do zapekacej formy a zalejte omáčkou. Pridajte bobkový list, korenie. Formu vložte do rúry vyhriatej na 200 stupňov a pečte 15 minút.

тефтели в томатном соусе

Hotovo! Prajeme vám dobrú chuť!

 

Zdroj: sovkusom.ru