Ingrediencie
- 600 g mletého hovädzieho mäsa
- 2 cibule
- 100 g ryže (guľatozrnná)
- 1 vajce
- 20 g masla
- 700 ml mäsového vývaru
- 1 PL hladkej múky
- 1 mrkva
- 3 PL paradajkovej pasty
- 4 PL smotany
- 1 ČL cukru
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 bobkový list
- 5 ks celého čierneho korenia
- Soľ
- Mleté čierne korenie, bylinky (voliteľné)
Postup
Mäsové guľky: 1 cibuľu orestujte do mäkka na panvici spolu s maslom a nechajte vychladnúť. Ryžu uvarte v slanej vode a v polovici varenia ju odstráňte z plameňa a počkajte kým vychladne. Cibuľu s ryžou následne skombinujte s mletým mäsom, pridajte vajce, soľ a korenie podľa chuti. Dôkladne premiešajte. Misu prikryte alobalom a vložte na pol hodiny do chladničky.
Omáčka: 1 polievkovú lyžicu múky opražte na suchej panvici, kým nenadobudne zlatohnedú farbu. Nechajte vychladnúť. Múku následne zmiešajte so 100 ml studeného vývaru a kyslou smotanou.
Na troche oleja orestujte nastrúhanú mrkvu a nakrájanú cibuľu. Pridajte paradajkovú pastu, zalejte zvyšným vývarom a premiešajte. Poduste na miernom ohni pod pokrievkou približne 10 minút. Pridajte smotanovú zmes, cukor a prelisovaný cesnak. Omáčku priveďte k varu a podľa chuti osoľte.
Vychladnuté mleté mäso rozdeľte na 15-17 častí. Vyformujte guľky, každú obaľte v múke a osmažte.
Následne ich preložte do zapekacej formy a zalejte omáčkou. Pridajte bobkový list, korenie. Formu vložte do rúry vyhriatej na 200 stupňov a pečte 15 minút.
Hotovo! Prajeme vám dobrú chuť!
Zdroj: sovkusom.ru