Bravčová masť: Dokonalý záchranca od hladu, nachladnutia a dokonca aj plešatosti!

Bravčová masť je jedinečný produkt, ktorý si našiel právoplatné miesto v mnohých svetových kuchyniach. Odpradávna bola vyzdvihovaná nielen pre svoje výhody a kalórie, ale aj pre svoju neutrálnu chuť a vôňu, ktoré umožňovali univerzálne využitie pri varení.

Rovnako ako akýkoľvek iný výrobok, aj bravčová masť sa dá kúpiť v obchode, avšak domáci výrobok je oveľa zdravší a chutnejší.

                        Instagram

Bravčová masť sa používa na vyprážanie mäsa alebo zeleniny, pridáva sa do múčnych výrobkov – sladké aj slané. Masť sa dá použiť aj v prípade, ak chcete niečo rýchle pod zub – stačí si ju natrieť na krajec chleba a osoliť. Môžete tiež pridať cesnak, korenie či bylinky.

Za zmienku stojí predovšetkým zdravotný prínos bravčovej masti. Napriek skutočnosti, že v procese tepelného spracovania sadla sa časť jej užitočných vlastností stratí, stále si v sebe uchová vitamíny B4, E či selén.

Okrem toho, masť pochádzajúca z ošípaných, ktoré vyrastali na pastvinách alebo často chodili na slnko, obsahuje obrovské množstvo vitamínu D (viac je už len v tresčej pečeni).

Instagram

B4 (cholín) pomáha regulovať metabolizmus tukov a bielkovín v tele, priaznivo pôsobí na srdce, zabraňuje tvorbe krvných zrazenín, lieči pečeň. Vitamín E posilňuje cievy, reguluje zrážanlivosť krvi a regeneráciu tkanív.

Bravčová masť sa odpradávna používala ako liečivo: nanášala sa na choré kĺby, ošetroval sa ňou mokvajúci ekzém, prechladnutie a rôzne iné ochorenia.

Plešatí ľudia, zvyčajne muži, si problémové oblasti pokožky natreli masťou a potom ju zmyli teplou vodou. Postup sa opakoval niekoľkokrát. Nakoniec vlasy začali skutočne rásť a neraz to skončilo až pri kučerách.

V prípade bolesti kĺbov sa v noci premazali bravčovou masťou, pokryli voskovým papierom, zabalili do tepla a nechali pôsobiť až do rána. Ak sa do masti pridal med, liečivý účinok bol ešte lepší.

clear glass jar with brown liquidUnsplash

V kozmetológii sa bravčová masť používa na čistenie tváre, elimináciu zápalových procesov, posilnenie vlasov. Vitamín D spomaľuje starnutie pokožky, odstraňuje suchosť pokožky a dodáva jej hebkosť. Vitamín B4 zlepšuje regeneráciu buniek, robí pokožku pružnou. Vitamín E pokožku vyhladzuje. Selén pomáha predchádzať tvorbe akné.

Napríklad, na ošetrenie vysušenej pokožky si vystačíte s jednou masťou bez pridania ďalších komponentov. Masť jednoducho vtierajte do pokožky po dobu 7-10 minút. Starostlivo ošetrujte najmä pokožku okolo očí – tu by ste mali nanášať bravčovú masť ľahkými pohybmi. Zvyšky produktu nakoniec odstráňte papierovou utierkou. Na posilnenie účinku môžete použiť hydratačný krém.

Naše prababičky vyprážali zemiaky a rezne výlučne na živočíšnom tuku a oveľa menej trpeli kardiovaskulárnymi chorobami. Ale dnes, keď používame vychvaľované rastlinné oleje, takéto problémy sa týkajú takmer každého druhého človeka.

Živočíšne tuky si opäť nachádzajú svoje miesta v našich jedálničkoch , čo nie je prekvapujúce vzhľadom na ich nenahraditeľnosť pre organizmus. Navyše, domáca bravčová masť sa veľmi ľahko vyrába v pohodlí vlastnej kuchyne, hlavnou vecou je výber kvalitných surovín.

Lekári však neodporúčajú konzumovať veľa masti obéznym ľuďom, ani tým, ktorí majú problémy s tvorbou žlče potrebnej na trávenie tučných jedál. Ale v primeranom množstve si tento produkt určite zaslúži byť v každej kuchyni. Súhlasíte?

 

Zdroj: otozh.com.ua