Pripravte si jemný dezert z lístkového cesta, ktorý si aj po niekoľkých dňoch zachová vynikajúcu chuť a arómu.
Ingrediencie na cesto:
- 500 g hladkej múky
- 200 g masla
- 1 ČL cukru
- 200 g smotany
- 1 vajce
- ½ ČL jedlej sódy
- ½ ČL soli
Plnka:
- 200 g vlašských orechov
- 200 g cukru
- 1 PL masla
Postup
Najskôr si pripravte cesto.
Maslo z mrazničky nastrúhajte na hrubom strúhadle, priamo do misky s múkou.
Pridajte cukor a soľ, všetko si rukami rozdrobte na mrveničku.
V ďalšej miske si pomocou metličky vymiešajte vajíčko.
Pridajte smotanu, sódu a ďalej šľahajte do hladka.
Túto vaječno-smotanovú zmes do mrveničky z múky.
Zmes premiešajte lyžicou a rukami si vypracujte cesto.
Následne cesto preložte na pomúčenú dosku a vymieste si hladké cesto.
Hotové cesto rozdeľte na dve rovnaké časti, vložte ho do vrecúšok a dajte na 30-40 minút do chladničky.
Kým je cesto v chladničke, pripravte si plnku.
Vlašské orechy si nasekajte nožom (mixér by ich premenil na prach).
Pridajte cukor a dobre premiešajte.
Cesto vyberte z chladničky a valčekom ho vyvaľkajte na tenkú vrstvu.
Hrúbka cesta by nemala presiahnuť 3 mm.
Cesto potrite rozpusteným maslom a vrch rovnomerne posypte orechovo-cukrovou plnkou.
Naplnené cesto stočte do rolády.
Roládu potrite vajíčkom a nakrájajte na jednotlivé kúsky.
Tip: Je lepšie ak ich narežete pod miernym uhlom.
Plech vysteľte papierom na pečenie a naukladajte naň pripravené kúsky cesta.
Rúru predhrejte na 180 ° C. Pečte 20 – 25 minút, kým nie sú hotové.
Prajeme vám dobrú chuť!
Zdroj: goodcookbook.ru