Orechový koláč z domáceho lístkového cesta. Návšteva si ich vždy pochvaľuje a hneď sa zjedia

Pripravte si jemný dezert z lístkového cesta, ktorý si aj po niekoľkých dňoch zachová vynikajúcu chuť a arómu.

Ingrediencie na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 1 ČL cukru
  • 200 g smotany
  • 1 vajce
  • ½ ČL jedlej sódy
  • ½ ČL soli

Plnka:

  • 200 g vlašských orechov
  • 200 g cukru
  • 1 PL masla

Postup

Najskôr si pripravte cesto.

Maslo z mrazničky nastrúhajte na hrubom strúhadle, priamo do misky s múkou.

Pridajte cukor a soľ, všetko si rukami rozdrobte na mrveničku.

V ďalšej miske si pomocou metličky vymiešajte vajíčko.

Pridajte smotanu, sódu a ďalej šľahajte do hladka.

Túto vaječno-smotanovú zmes do mrveničky z múky.

Zmes premiešajte lyžicou a rukami si vypracujte cesto.

Následne cesto preložte na pomúčenú dosku a vymieste si hladké cesto.

Hotové cesto rozdeľte na dve rovnaké časti, vložte ho do vrecúšok a dajte na 30-40 minút do chladničky.

Kým je cesto v chladničke, pripravte si plnku.

Vlašské orechy si nasekajte nožom (mixér by ich premenil na prach).

Pridajte cukor a dobre premiešajte.

Cesto vyberte z chladničky a valčekom ho vyvaľkajte na tenkú vrstvu.

Hrúbka cesta by nemala presiahnuť 3 mm.

Cesto potrite rozpusteným maslom a vrch rovnomerne posypte orechovo-cukrovou plnkou.

Naplnené cesto stočte do rolády.

Roládu potrite vajíčkom a nakrájajte na jednotlivé kúsky.

Tip: Je lepšie ak ich narežete pod miernym uhlom.

Plech vysteľte papierom na pečenie a naukladajte naň pripravené kúsky cesta.

Rúru predhrejte na 180 ° C. Pečte 20 – 25 minút, kým nie sú hotové.

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Zdroj: goodcookbook.ru

Back To Top