Pečené mäso sa premení na najjednoduchší a najrýchlejší pokrm, ak ho uvaríte podľa všetkých pravidiel. Pre tých ľudí, ktorí nechcú celý deň stráviť pri sporáku, ponúkame zjednodušené recepty na chutné mäso.
Pečená kačica s jablkami
Ingrediencie
- 1,8-2 kg kačice
- 20 g horčice
- 4-5 ks jabĺk
- 30 ml sójovej omáčky
- 1 čajová lyžička med
- korenie podľa chuti
- soľ
Postup
Pripravte si celú kačicu tak, že ju na noc zalejete studenou slanou vodou, aby sa rýchlejšie upiekla a bola šťavnatejšia.
Na druhý deň kačicu vyberte z vody, osušte utierkou. Okoreňte a potrite horčicou – zvnútra aj zvonka. Nechajte odstáť 30 minút.
Jablká nakrájajte na malé kolieska, vložte ich dovnútra okraje otvoru spojte so špáradlami.
Kačicu vložte do pekáča a pridajte aj zvyšné kolieska jabĺk. Následne to všetko premiestnite do vrecúška na pečenie a vložte do rúry predhriatej na 250 stupňov, po dobu 20 minút. Potom teplotu znížte na 220 stupňov a pečte ďalších 20 minút. Nakoniec teplotu znížte na 180 stupňov a pečte ešte ďalších 40 minút.
Zmiešajte si med so sójovou omáčkou. 15 minút pred koncom pečenia, v poslednej fáze, rozrežte alebo rozstrihnite vrecúško a potrite kačicu pripravenou omáčkou. Pokračujte v pečení.
Pečený králik na pive
Ingrediencie
- 1,5 kg králičieho mäsa
- 12 strúčikov cesnaku
- 50 g masla
- 300 g údeného bôčiku
- 350 ml svetlého piva
- soľ podľa chuti
- korenie podľa chuti
Príprava
Králičie mäso nakrájajte na menšie kúsky. Každý osoľte a okoreňte. Následne ich vložte do formy na pečenie.
Bôčik nakrájajte na kocky a naukladajte na ne kúsky králičieho mäsa. Navrch dajte očistené strúčiky cesnaku a kúsky masla. Nakoniec pridajte pivo a celú formu zakryte alobalom.
Vložte ju do rúry predhriatej na 200 stupňov na 40 minút. Potom odstráňte fóliu, mäso polejte šťavou, ktorá sa vytvorila počas pečenia a nechajte piecť ešte ďalších 20 minút do zlatista.
Pečená sviečkovica so ciderom
Ingrediencie
- 500 g bravčovej sviečkovice
- 2 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 jablká
- 300 ml jablkového cideru
- podľa chuti osoľte
- korenie
Príprava
Panenku dochuťte soľou a korením podľa vašich preferencií. Osmažte ju zo všetkých strán na rozpálenej panvici s trochou rastlinného oleja. Mäso následne vložte do zapekacej misy.
Cibuľu nakrájajte na polovičné krúžky strednej hrúbky. Jablká nakrájame na plátky.
Cibuľu opražte na panvici, pridajte nasekaný cesnak a po 1 minúte aj jablká. Po dvoch minútach pridajte cider a nechajte dusiť 5 minút.
Jablkovo-cibuľovú omáčku následne pridajte k mäsu. Vložte ho do rúry vyhriatej na 200 stupňov a pečte približne 30 minút.
Zdroj: sovkusom.ru