Domáce BOBAĽKY, alebo OPEKANCE , či PAMPÚŠIKY… Mám ho plný plech. Tradičný recept máme v rodine dlhé roky

Môj recept pochádza od mojich prastarých rodičov, ale keďže každé potomstvo niečo pridalo, niečo ubralo tak vznikol tento recept. Za tento recept ďakujeme MIlke Raganovej.

1000 g polohrubej múky
60 g droždia
0,7 dl mlieko
1 vajce, 1 žĺtok-100
100 g masla
5 PL cukor kryštálový
1/2 KL soľ
2 PL sušeného mlieka

POSTUP:
Všetky suroviny a prísady dáme do teplej miestnosti, aby pred spracovaním mali izbovú teplotu. Najprv si pripravíme kvások. Čerstvé droždie rozdrobíme do hrnčeka, pridáme 1 PL cukru a zalejeme vlažným mliekom. asi 1 dl. a necháme vykysnúť..

Do misky preosejeme múku, do ktorej zamiešame soľ a zbytok cukru,sušené mlieko, pridáme vykysnutý kvások a zapracujeme vlažným mliekom, v ktorom sme rozšľahali vajcia. Nakoniec pridáme rozpustené maslo alebo rastlinný tuk.

Cesto hnetieme až dovtedy, kým sa nelepí na dno a steny nádoby. Dobre vypracované cesto na povrchu poprášime múkou, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť. Správne vykysnuté cesto poznáme tak, že zdvojnásobí svoj objem.

Vykysnuté cesto sformujeme do valca, ktorý nožom pokrájame na dieliky a tie zasa sformujeme do menších valčekov. Tieto pokrájame na bobáľky dlhé cca 1,5 cm (pri pečení narastú). Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie tak, že nechávame medzi bobáľkami medzeru asi 1 cm. . Na pekáč do jedného radu asi 7-8 kusov.Pred pečením, ešte necháme bobáľky uložené na plechu chvíľu podkysnúť.

Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C. asi 8- 10 minút.
Bobáľky polejeme teplým mliekom, alebo prevarenou vodou. dávame pozor, aby sa veľmi nerozmočili.Vodu zlejeme a bobaľky posypeme mletým makom, práškovým cukrom a roztopeným maslom, alebo tvarohom.

Back To Top