Domáce buchtičký veľké ako päsť. Buchtičky nechám v rúre len pár minút a sú hotové

Žemle sú varené z cesta, s varením však nebudete mať žiadne ťažkosti. Hlavná vec je urobiť všetko podľa receptúry.

Na prípravu potrebujete:

  • 75 ml mlieka a 50 ml vody
  • 10 g čerstvého droždia
  • 200 g hladkej múky
  • 70 ml vody
  • 120 g cukru
  • Vanilkový cukor
  • 1 vajce
  • 75 g masla
  • 300 g múky
  • Štipka soli

Na potretie buchiet si zmiešajte 1 žĺtok a 3 čajové lyžičky vody.

Postup

Zmiešajte teplé mlieko a teplú vodu, pridajte droždie a múku, premiešajte, prikryte utierkou a nechajte 15 minút na teplom mieste.

Vajíčko zmiešajte so soľou, obyčajným a vanilkovým cukrom  a prelejte ho do cesta – prejdite na ručné miesenie.

Múku preosejte a vymieste, nakoniec pridajte zmäknuté maslo. Ak je cesto veľmi husté, dolejte vodu a premieste.

Tip: neprilievajte všetku vodu naraz, aby cesto nebolo tvrdé, ale mäkké. Po častiach pridávajte maslo, zakaždým dobre premiešajte rukou, aby sa maslo dôkladne prepojilo s cestom.

Cesto prikryte a nechajte 1 hodinu odležať. Premieste ho a nechajte ešte 1 hodinu odpočívať.

Vyformujte buchty – mali by ste získať 12 kusov.

Plech vysteľte papierom na pečenie, naukladajte naň buchty a nechajte ich pod fóliou 5 minút.

Žemle potrite rozšľahaným žĺtkom.

Rúru predhrejte na 180 stupňov a pečte asi 25 minút. To, či sú hotové, si skontrolujte špajľou.

 

Zdroj: souspark.ru