Hotové bochníky budú dokonalo mäkké a nadýchané. Sme presvedčení, že tento recept sa vám podarí hneď na prvýkrát.
Na prípravu potrebujete nasledujúce ingrediencie:
- Približne 350 g hladkej múky
- 240 ml mlieka
- 5 g sušeného droždia
- 1 ČL soli
- 2 ČL cukru
- 2 PL masla
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 žĺtok
- 2 PL rastlinného oleja
Postup
Zmiešajte teplé mlieko s droždím, soľou a cukrom.
Múku preosejte, pridajte časť do zmesi a vypracujte cesto. Nepridávajte všetku múku naraz, aby ste to neprehnali.
Pridajte rastlinný olej.
Pracovnú dosku vysypte múkou, položte tam cesto a vymieste ho rukami.
Cesto vložte do sklenenej misky, potrite ju olejom, prikryte utierkou a nechajte 30 minút na teplom mieste.
Cesto posypte múkou a rozdeľte ho na 2 časti.
Každý kúsok roztlačte rukami, stočíme do rolády a následne do slimáka. Nestáčajte ich príliš napevno. Prikryte ich a nechajte pôsobiť 5 minút.
Postup skladania zopakujte ešte raz, no teraz si už z cesta vyrobte malé bochníčky.
Plech na pečenie vysteľte papierom na pečenie a položte naň pripravené cesto. Bochníky prikryte a nechajte 15 minút pôsobiť.
Žĺtka rozšľahajte s trochou mlieka a natrite ním bochníky – v strede urobte rez.
Rúru predhrete na 200 stupňov a pečte asi 30 minút.
Zmäknuté maslo zmiešajte s nastrúhaným cesnakom a soľou. 5 minút pred skončením vyberte bochníky, potrite ich maslom zmiešaným s prelisovaným cesnakom a pečte zvyšných 5 minút.
Nechajte vychladnúť a môžete podávať.
Zdroj: souspark.ru