Lyžica bude stáť: Urobte si domácu majonézu, ktorá vždy vyjde! 3 domáce recepty

Domáca majonéza je nielen chutná, ale aj kvalitná, pretože si ju môžete vyrobiť bez konzervantov a iných škodlivých prísad, ktoré sa vždy nachádzajú v kupovanom variante. Vyskúšajte tieto 3 recepty a vyberte si ten, ktorý vám bude najviac chutiť.

Na výrobu vaječnej majonézy budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:

  • 1 vajce
  • 200 g rafinovaného rastlinného oleja
  • 1 ČL cukru
  • ½ ČL soli
  • 1 ČL ostrej horčice (ak nemáte pikantnú, tak použite 2 ČL)
  • 1 PL citrónovej šťavy

Na prípravu majonézy s mliekom potrebujete:

  • 100 ml mlieka
  • 200 g nerafinovaného oleja
  • 1 ČL cukru
  • ½ ČL soli
  • 1 ČL horčice
  • 1 PL citrónovej šťavy

Na výrobu poslednej majonézy potrebujete:

  • 90-100 ml tekutiny z bielych konzervovaných fazúľ
  • 200 ml nerafinovaného rastlinného oleja
  • 1 ČL cukru
  • ½ ČL soli
  • 1 ČL horčice
  • 1 PL citrónovej šťavy

Postup

Všetky ingrediencie by mali mať izbovú teplotu.

Príprava všetkých troch omáčok je rovnaká.

Na klasickú majonézu si mixérom vymiešajte vajíčko, cukor a soľ, horčicu, zalejte to 50 g rastlinného oleja a citrónovou šťavou.

Šľahajte, kým nebude zmes mierne nadýchaná a prilejte aj zvyšok oleja.

Keď je omáčka pripravená, vložte ju do suchej a čistej nádoby. Zakryte uzáverom a vložte do chladničky. Skladujte ju tam maximálne po dobu jeden a pol týždňa.

Vymixujte si aj druhú verziu omáčky. Ak nechcete použiť citrónovú šťavu, nahraďte ju lyžičkou octu.

Tretia verzia majonézy je diétna, všetko rozmixujte mixérom a výslednú omáčku premiestnite do nádoby.

Ešte raz pripomíname, že všetky ingrediencie na výrobu domácej majonézy by mali mať izbovú teplotu.

 

Zdroj: souspark.ru