Domáca majonéza je nielen chutná, ale aj kvalitná, pretože si ju môžete vyrobiť bez konzervantov a iných škodlivých prísad, ktoré sa vždy nachádzajú v kupovanom variante. Vyskúšajte tieto 3 recepty a vyberte si ten, ktorý vám bude najviac chutiť.
Na výrobu vaječnej majonézy budete potrebovať nasledujúce ingrediencie:
- 1 vajce
- 200 g rafinovaného rastlinného oleja
- 1 ČL cukru
- ½ ČL soli
- 1 ČL ostrej horčice (ak nemáte pikantnú, tak použite 2 ČL)
- 1 PL citrónovej šťavy
Na prípravu majonézy s mliekom potrebujete:
- 100 ml mlieka
- 200 g nerafinovaného oleja
- 1 ČL cukru
- ½ ČL soli
- 1 ČL horčice
- 1 PL citrónovej šťavy
Na výrobu poslednej majonézy potrebujete:
- 90-100 ml tekutiny z bielych konzervovaných fazúľ
- 200 ml nerafinovaného rastlinného oleja
- 1 ČL cukru
- ½ ČL soli
- 1 ČL horčice
- 1 PL citrónovej šťavy
Postup
Všetky ingrediencie by mali mať izbovú teplotu.
Príprava všetkých troch omáčok je rovnaká.
Na klasickú majonézu si mixérom vymiešajte vajíčko, cukor a soľ, horčicu, zalejte to 50 g rastlinného oleja a citrónovou šťavou.
Šľahajte, kým nebude zmes mierne nadýchaná a prilejte aj zvyšok oleja.
Keď je omáčka pripravená, vložte ju do suchej a čistej nádoby. Zakryte uzáverom a vložte do chladničky. Skladujte ju tam maximálne po dobu jeden a pol týždňa.
Vymixujte si aj druhú verziu omáčky. Ak nechcete použiť citrónovú šťavu, nahraďte ju lyžičkou octu.
Tretia verzia majonézy je diétna, všetko rozmixujte mixérom a výslednú omáčku premiestnite do nádoby.
Ešte raz pripomíname, že všetky ingrediencie na výrobu domácej majonézy by mali mať izbovú teplotu.
Zdroj: souspark.ru