Klinčeky: Liek na nespočetné množstvo ochorení. Aké sú výhody konzumácie sušených klinčekov.

Asi každý z nás má v kuchyni nádobku so sušenými klinčekmi.

Toto korenie sa najčastejšie používa v zime, keď prichádza chladné obdobie a vy sa chcete zahriať hrnčekom horúceho vareného vína. Klinčeky však môžu byť použité nielen na kulinárske účely. Svoje uplatnenie si našli aj v medicíne – používajú sa na liečbu a prevenciu mnohých chorôb.

brown mushroom on water during daytimeunsplash

Klinček obsahuje obrovské množstvo výživných látok:

  • Vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B4, B6 a B9), vitamín C, vitamín E, vitamín K.
  • minerálne látky: draslík, vápnik, sodík, horčík, fosfor, železo, mangán, meď, selén, zinok
  • omega-3 a omega-6 polynenasýtené mastné kyseliny
  • éterický olej obsahujúci eugenol, karyofylén a ylang

Užitočné vlastnosti sušených klinčekov:

  1. Bojujú proti patogénom

Korenie sa v medicíne používa na boj proti Stafylokokovi aureus (zlatý stafylokok) a E-coli, záškrtu, antraxu a dokonca aj proti tuberkulóze. Nič nepokazíte ani v prípade, že ho použijete ako prevenciu proti chrípke.

  1. Črevné problémy

Štúdie na domácich miláčikoch preukázali, že klinčeky sú účinným liekom na askariázu. Čínska medicína toto korenie dlho odporúčala na boj proti parazitom.

  1. Stimuluje produkciu tráviacich štiav

Táto vlastnosť klinčekov je veľmi užitočná pre ľudí trpiacich gastritídou s nízkou kyslosťou, pomáhajú totiž zvyšovať chuť do jedla. Mali by sa mu ale vyhýbať tí, ktorí trpia vysokým prekyslením a žalúdočnými vredmi.

  1. Upravuje prácu gastrointestinálneho traktu

Klinček sa používa na liečbu chorôb konečníka, pečene, plynatosti a zápalov hrubého čreva.

  1. Udržuje zdravie ústnej dutiny

Klinček je známy svojimi analgetickými účinkami, je schopný zmierniť bolesti zubov. Udržuje tiež zdravie ústnej dutiny: pomáha v boji proti zápalu ďasien a vredom. Je to tiež skvelá alternatíva k žuvačkám – klinček dokonale osvieži dych.

  1. Udržuje tón nervového systému

Korenie má upokojujúcu vlastnosť. Niet divu, že z klinčekového extraktu sa vyrábajú sedatíva.

  1. Bráni rakovine rásť

Klinček spomaľuje vývoj rakovinových buniek, je to dané jeho obsahom eugenolu.

  1. Zmierňuje kŕče

Je zaujímavé, že dávkovanie klinčekov závisí od ich účinku na organizmus. Na jednej strane zmierňuje kŕče v zažívacom trakte a na druhej strane – spevňuje svaly maternice. Klinčeky môžu tiež zvyšovať krvný tlak.

 

Ako aplikovať:

  • Na udržanie zdravia kardiovaskulárneho systému môžete použiť obľúbené varené víno. Malo by sa ale variť podľa špeciálneho receptu. Aby ste z klinčekov vyťažili maximum, treba ho lúhovať niekoľko týždňov.
  • Vezmite si pol litra červeného vína a vložte do fľaše s 5 klinčekov, ak máte radi, môžete pridať škoricu. Fľašu uzavrite a odložte na 3 týždne na tmavé miesto. Konzumujte 1 ČL s čajom 1-3x denne.
red wine digital wallpaperunsplash
  • Ak máte problémy s ústnou dutinou, mali by ste žuť klinčeky
  • Na stimuláciu trávenia, 15 minút pred jedlom žujte 1 – 2 klinčeky.
  • Aby ste sa zbavili abscesov a vredov, naneste na postihnuté miesto 1 kvapku koncentrovaného klinčekového éterického oleja. Kúpele s klinčekovým olejom sa považujú za veľmi účinné na problematickú pokožku.
  • Nekupujte príliš suché klinčeky, s najväčšou pravdepodobnosťou v nich nebudú žiadne užitočné éterické oleje. Ich kvalitu môžete skontrolovať jednoduchým vložením do pohára s vodou. Skutočný klinček bude plávať vertikálne (nožičkou dole) alebo len klesne na dno. Ak klinček pláva vodorovne, užitočné éterické oleje sa už odparili.

Zdieľajte článok so svojimi priateľmi na Facebooku!

 

 

Zdroj: otozh.com.ua