Toto je 5 najčastejších chýb, ktorých sa dopúšťate pri varení mrkvy. CELÝ ČAS SOM TO ROBILA NESPRÁVNE

Postupom času neraz zistíme, že sú veci, ktoré sme po celý život robili nesprávne. Je ťažké uvariť mrkvu? Určite si mnohí povedia, že na tom nemôže byť nič svetoborné. V tomto článku sa dozviete, ako tento postup zdokonaliť tak, že aj obyčajná mrkva bude chutiť tak ako nikdy predtým.

Náš rozhovor so špecialistom sa začal diskusiou o banalite – zložitosti výroby olivového šalátu. Začal som rozprávať svoj podpisový recept. Myslím, že to má každá žena v domácnosti.

Kuchár s 20-ročnými skúsenosťami vymenoval 5 chýb, kvôli ktorým varená koreňová plodina stráca svoje výhody a chuť.

 

Chyba č. 1: Olúpanie mrkvy pred varom nie je to pravé orechové

 

Aby sa urýchlil proces varenia, ľudia sa rozhodnú vopred očistiť všetky ingrediencie: zemiaky, cibuľu, mrkvu. Avšak mrkva na šalát by sa mala variť iba v šupke. Predstavuje prirodzenú ochrannú vrstvu koreňovej plodiny. Šupka uchováva v mrkve šťavu, vitamíny a ďalšie živiny.

Pred vhodením do hrnca ju stačí dôkladne pretrieť hubkou na umývanie riadu. Po uvarení sa šupka ľahko odlepí od dužiny – povrch stačí oškrabať malým nožom.

 

Chyba č. 2: Krájanie mrkvy pred prípravou

sliced carrotsunsplash

Mrkvu zvyčajne krájame, aby sa zmestila do hrnca a jej varenie netrvalo príliš dlho. Avšak varená mrkva nakrájaná na kúsky taktiež stráca vitamíny a šťavnatosť. Ako je to v prípade olúpanej šúpky.

Na prípravu vynikajúcej mrkvy bohatej na živiny sa koreňová plodina posiela celá do vody. Väčšie kúsky môžete nechať napríklad na pečenie v rúre. Na prípravu šalátov by ste si mali vyberať mrkvy v malej verzii – chuť jedla bude ešte chutnejšia.

 

Chyba č. 3: Dávanie mrkvy do studenej vody

Даже не думала, что на кухне важны такие мелочи

V kuchyni sa počíta každá minúta. Nalejete vodu do hrnca, vložíte doň mrkvu a presuniete sa robiť iné veci. Nečakáte, kým začne vrieť. To je ale chyba.

Mrkva bude dokonalá, ak ju dáte do vriacej vody. Šupka opäť udrží vitamíny, minerály a ďalšie užitočné látky v jej vnútri. Vaše zdravie sa vám za to časom určite poďakuje!

 

Chyba č. 4: Varenie bez pokrievky a zmeny intenzity plameňa

Правильно сваренная морковь только добавляет блюду приятный вкус

Mrkva bude šťavnatejšia a zdravšia, ak počas varenia udržiavate vo vnútri hrnca rovnakú teplotu a nenechávate paru unikať von.

 

Chyba č. 5: Príliš dlhé varenie mrkvy

Prevarená mrkva stráca živiny, šťavnatosť a štruktúru. Získate nepoužiteľnú zeleninu, ktorá už nedokáže dochutiť žiaden pokrm.

Koreňová zelenina by sa nemala variť dlhšie ako 20-25 minút. A čím menšia je jej veľkosť, tým kratšia by mala byť doba varenia.

 

Zdroj: souspark.ru

Back To Top