Domáci tvaroh s kyslou smotanou je jedným z najuniverzálnejších raňajok pre ľudí, ktorí sa starajú o svoje zdravie.
Tvaroh sa dá konzumovať na sladko, dochutiť ho džemom alebo medom. Alebo doň môžete pridať zelenú cibuľu, cesnak, kôpor a dobre ho osoliť.
Pexels
Ide o lahodné a sýte jedlo, ktoré vám umožní vychutnať si jemnú chuť bez toho, aby ste ohrozili postavu.
Výhody tvarohu s kyslou smotanou
- Obsahuje horčík, železo a vápnik, ktoré sú pre naše kosti také potrebné. Tvaroh je v tejto súvislosti obzvlášť užitočný pre starších ľudí, pretože s vekom ich tkanivá a kosti slabnú a chudnú. Tvaroh je okrem iného aj bielkovinová bomba! Je to ideálny produkt pre tých, ktorí chcú nielen schudnúť, ale aj nabrať svalovú hmotu. V tomto prípade je nutné konzumovať ho čo najskôr po cvičení.
- Čo sa týka témy postavy, je potrebné pripomenúť, že tvaroh má relatívne nízky obsah tuku, ale zároveň dobre zasýti telo. Po rannej konzumácii s kyslou smotanou sa budete celý deň cítiť nasýtení a nebudete zajedať hlad sušienkami alebo pečivom.
- Účinok tvarohu na ľudský endokrinný systém je už dlho dokázaný. Podporuje produkciu serotonínu alebo hormónu radosti, ktorý dokonale zmierňuje stres. Pripravte si na raňajky tvaroh s banánom, ktorý obsahuje aj tento hormón, a získate náboj dobrej nálady na celý deň.
- Tvaroh so smotanou pomáha odstraňovať toxické látky z tela. Bude to užitočné najmä na prevenciu aterosklerózy. Mali by ho jesť ľudia trpiaci žalúdočnými chorobami a tráviacimi ťažkosťami. Kyslá smotana sa vstrebáva oveľa lepšie ako mliečne výrobky, z ktorých je vyrobená, preto sa odporúča pre ľudí s citlivým žalúdkom.
- Imunita závisí od zdravia gastrointestinálneho traktu. Tvaroh, podobne ako kyslá smotana, vyrovnáva črevnú mikroflóru a podporuje výskyt prospešných baktérií, ktoré napomáhajú tráveniu.
Pri výbere tvarohu by ste mali byť veľmi opatrní. Ak kupujete tvaroh z farmy, je vhodné nakupovať iba od tých farmárov, s ktorými ste sa osobne zoznámili a videli, ako sa vyrába. Kvalita a bezpečnosť mliečnych výrobkov závisí od chovu zvierat a čistoty priestorov, kde sa nachádzajú.
Pexels
Koľko kalórií je v tvarohu? Kalorický obsah pokrmu vo veľkej miere závisí od obsahu tuku v tvarohu a smotane – môže sa kolísať od 70 do 150 kalórií na 100 gramov.
Pokiaľ ide o kontraindikácie, môžu sa prejaviť iba v dvoch aspektoch. Po prvé, prírodný tvaroh má veľmi krátku trvanlivosť. Pri výbere buďte opatrní, pretože, ak má tvaroh príliš dlhú trvanlivosť, znamená to, že je doplnený o konzervanty. To isté platí pre kyslú smotanu. Ak sa vám zdá, že sa tvaroh začal trochu kaziť, môžete ho použiť do pokrmov, napríklad dezertov, v ktorých sa bude tepelne spracovávať.
Pexels
Po druhé, nemali by ste prechádzať na „tvarohovú diétu“ a jesť ho častejšie ako 3 – 4x týždenne. Pre deti je norma konzumácie tvarohu 2-3 krát týždenne.
Doprajte si lahodný tvaroh a nebojte sa experimentovať s chuťami! Prajeme vám dobrú chuť!
Zdroj: otozh.com.ua