Dnešné deti to už nepoznajú: 6 najobyčajnejších pochúťok z čias socializmu

Ak už vaše vnúčatá odmietajú zmrzlinu a čokoládu, ponúknite im dobroty, ktoré ste mali vo svojom detstve…

Kôrku čerstvého chleba, ktorú sme odhryzli, keď sme si nosili čerstvý a horúci chlieb domov. Rodičia nás nepokarhali, niekedy dokonca sami priniesli ohlodané bochníky chleba domov.

Chlieb so soľou, poliaty rastlinným olejom. V sobotu, keď si väčšina rodín upratovala svoje príbytky sa neraz stalo, že mama vytiahla na ulicu veľký tanier s chlebom so slnečnicovým olejom a soľou. Táto pochúťka sa rozplynula v okamihu a nikto to neodmietol.

Domáce lízanky v tvare kohúta boli známe najmä v časoch socializmu. Vyrábali sa z najjednoduchších prísad – cukor a trochu masla alebo rastlinného oleja.

Náhrada za žuvačku – varená živica sa žuje rovnako ako žuvačka. Mnoho ľudí milovalo čerešňovú živicu – čerešne potom rástli na každom dvore, nechýbali ani marhule so sladkastou živicou.

Varené kondenzované mlieko je univerzálna pochúťka, ktorú je možné kúpiť alebo uvariť doma. V niektorých prípadoch zanechalo kondenzované mlieko veľmi viditeľné stopy na strope a stenách – keď to nestíhali sledovať a voda sa vyvarila, plechovka jednoducho explodovala. Ak to všetko prebehlo dobre, potom sa vzal plátok čerstvého chleba, ktorý sa natrel kondenzovaným mliekom a vznikol z toho lahodný koláč.

Pečené zemiaky sú ďalším potešením z detstva. Keď sa dalo na dvore opekať, čakali sme, kým zhoria drievka, a zahrabali sa do nich zemiaky na 30 minút. Potom sa vykopali z popola a pochutnávali sme si na tomto jednoduchom jedle!

 

Zdroj: souspark.ru

Back To Top