Chutí ako poriadna štrúdľa! Jablkový koláč vyrobený z tenkého pita chleba má veľmi málo kalórií

Pripravte si nadýchaný a jemný dezert, ktorý je vyrobený z arménskeho chleba lavaš. V prípade potreby môžete k jablkám pridať škoricu a orechy.

Ingrediencie

  • 1 ks lavašu
  • 800 g jabĺk
  • 60 g cukru
  • 50 g masla
  • 4 vajcia
  • 200 g smotany
  • 50 g práškového cukru
  • Vanilka (voliteľné)

Postup

Vezmite si ľubovoľné jablká podľa vášho vkusu, ošúpte ich, nakrájajte na tenké plátky alebo kocky.

Na panvici si nechajte rozpustiť maslo, pridajte cukor, miešajte, kým sa neroztopí a pridajte nakrájané jablká. Miešajte a duste 5 minút na strednom plameni, kým zmes mierne nezmäkne.

Rozšľahajte si vajcia metličkou, pridajte kyslú smotanu, vanilku, práškový cukor a vymiešajte si hladkú zmes na poliatie.

Lavaš rozrežte na 2 časti a tie  na ďalšie 4 časti.

Zapekaciu formu vysteľte papierom na pečenie a kúsky lavašu naukladajte tak, aby zakryli dno a vyformovali boky.

Následne pridajte jablkovú plnku a celý koláč zakryte zvyškami lavašu – zastrčte ich dovnútra.

Nalejte vaječno-smotanovú zmes.

Pečte asi 40 minút na 180 stupňoch, no nezabudnite to z času na čas kontrolovať.

Jablkovú plnku môžete nahradiť akýmkoľvek ovocím, pokojne aj sušeným.