Pripravte si nadýchaný a jemný dezert, ktorý je vyrobený z arménskeho chleba lavaš. V prípade potreby môžete k jablkám pridať škoricu a orechy.
Ingrediencie
- 1 ks lavašu
- 800 g jabĺk
- 60 g cukru
- 50 g masla
- 4 vajcia
- 200 g smotany
- 50 g práškového cukru
- Vanilka (voliteľné)
Postup
Vezmite si ľubovoľné jablká podľa vášho vkusu, ošúpte ich, nakrájajte na tenké plátky alebo kocky.
Na panvici si nechajte rozpustiť maslo, pridajte cukor, miešajte, kým sa neroztopí a pridajte nakrájané jablká. Miešajte a duste 5 minút na strednom plameni, kým zmes mierne nezmäkne.
Rozšľahajte si vajcia metličkou, pridajte kyslú smotanu, vanilku, práškový cukor a vymiešajte si hladkú zmes na poliatie.
Lavaš rozrežte na 2 časti a tie na ďalšie 4 časti.
Zapekaciu formu vysteľte papierom na pečenie a kúsky lavašu naukladajte tak, aby zakryli dno a vyformovali boky.
Následne pridajte jablkovú plnku a celý koláč zakryte zvyškami lavašu – zastrčte ich dovnútra.
Nalejte vaječno-smotanovú zmes.
Pečte asi 40 minút na 180 stupňoch, no nezabudnite to z času na čas kontrolovať.
Jablkovú plnku môžete nahradiť akýmkoľvek ovocím, pokojne aj sušeným.