Čo by vás potešilo, keby ste dostali neuveriteľnú chuť na sladké? Odpoveďou môže byť čokoládová poleva! Ide o univerzálnu pochúťku, ktorá môže zlepšiť aj ten najtemnejší deň. Môžete do nej namočiť čerstvé ovocie, natrieť ju na chlieb alebo si pripraviť koláč a celý ho poliať touto pochúťkou.
Ponúkame vám 2 vynikajúce recepty na čokoládovú polevu, ktoré si zamilujú všetci členovia vašej rodiny!
Recept č. 1
Ingrediencie:
- 4 pl kakaa
- 12 pl cukru
- 8 pl mlieka
- 50 g masla
Postup
- Cukor a kakao vložte do hrnca a vymiešajte si hladkú zmes.
- Pridajte mlieko, premiešajte. Nastavte si na sporáku stredný plameň a priveďte zmes k varu, aby sa cukor dobre rozpustil.
- Po uvarení ju odstavte z plameňa. Nechajte 3 minúty chladnúť a pridajte maslo. Opäť dobre premiešajte.
- Fondán necháme hodinu, aby dobre zhustol.
Recept č. 2
Táto poleva je ideálnou kombináciou na vaše koláče.
Zloženie:
- 100 g čokolády
- 20 g vody
- 50 g masla
Príprava:
- Tabuľku čokolády nalámte na malé kúsky a vložte ich do hrnca s hrubým dnom. Pridajte vodu a položte ho na sporák s malým plameňom. Čokoláda by sa mala rozpustiť do tekutého stavu.
- V ďalšom hrnci si rozpustite maslo, ktoré potom po malých častiach pridávajte k čokoláde, až kým nezískate polevu požadovanej konzistencie.
- Poriadne premiešajte a nechajte 5 minút chladnúť a zahustiť.
Čokoládová poleva podľa týchto receptov je veľmi chutná, jemná a voňavá. Pri druhom recepte môžete experimentovať zmenou druhu čokolády, napríklad mliečnu alebo bielu čokoládu.