Lepšie zemiakové pagáče sme nemali. Tento recept máme od pani Márie a vydaril sa na jednotku.
1 kg hladká múka, 4 čl soľ, 1 vajce + 1 žĺtok, 2 dcl olej, 42 g droždie, 1 čl cukor, 500 ml mlieko, 250 g maslo, 5 väčších zemiakov uvarených v šupke.
Vo vlažnom mlieku , asi 200 ml, s cukrom nechám nakysnúť droždie. Múku preosejem, pridám soľ, vajcia, olej a mlieko s droždím, zamiesim cesto, postupne pridávam mlieko, koľko je treba.
Cesto prikryjem a nechám nakysnúť. Potom cesto rozvaľkám nastrúham zemiaky a maslo, skladám, nechám odpočívať, potom 3x , s pauzami, rozvaľkám a prekladám.
Pagáče potriem vajíčkom a nechám ešte kysnúť na plechu. Pečiem na 200 st. 25 min.