Pravá slovenská huspenina. Originálny recept bez éčok. S týmto zaručene zabodujete

Máte chu’t na huspeninu? Potom si urobte túto podľa nášh oreceptu od Pani Milky
Recept:
1 ks bravčové koleno
7 ks bravčová nožička (paprčka)
3 ks bravčová koža (cca 500 g)
koreňová zelenia – mrkva, petržlen, zeler (nemusí byť)
2 ks cibuľa strednej veľkosti
8 strúčikov cesnaku (aj viac, podľa chuti)
8 zrniečok čierneho korenia
8 zrniečka nového korenia (aj viac, podľa chuti)
3 ks bobkový list
2 polievkové lyžice octu
soľ podľa potreby
Recept:
Koleno, nožičky a kože necháme v studenej vode aspoň 30 minút odmočiť.
Potom ch umyjeme, očistíme a vložíme do vriacej vody a necháme zovrieť.– urobí sa na povrchu pena.
Vývar zlejeme, mäso a kožky poriadne umyjeme, hrniec tiež.
K mäsu nalejeme také množstvo studenej vody, aby bolo ponorené, ja som dala 8 litrov.Menej vody je stále lepšie. Potrebujeme, aby huspenina poriadne stuhla.
Pridáme čierne korenie celé, nové korenie, po 8 guľôčok, bobkový list, 3 kusy polievkovú lyžicu octu a soľ asi 3 PL..
Záleží aké chute obľubujeme, dosoliť môžeme aj pri degustovaní. Pomaly varíme , vývar bublá.. Počas varenia priebežne odstraňujeme penu.
Po 3 hodinách pridáme očistený cesnak a cibuľu, môžeme aj koreňovú zeleninu – mrkvu, petržlen a zeler.
Pridáme ešte polievkovú lyžičku octu a povaríme 30 minút. Huspenina sa tým ešte viac vyčistí.
Či je huspenina dostatočne tuhá zistíme tak, že si malé množstvo odoberieme na tanierik a na chladnom mieste by nám mala za pár minút stuhnúť.
Uvarené koleno, paprčky, kože vyberieme a necháme trochu vychladnúť. Mäso pooberáme od kosti a nakrájame na menšie kocky.
Do misiek, tanierov alebo aj na pekáč rozvrstvíme mäso a zalejeme cez husté sito precedeným vývarom.
Na chladnom mieste necháme stuhnúť.Najlepšie z večera do rána. Môžeme ju naliať aj do zaváracích pohárov a sterilizovať.
Huspeninu podávame s octom (citrónovou šťavou), cibuľou, chrenom, kyslými uhorkami. A k tomu čerstvý tmavý chlebík?. Dobrú chuť.
Back To Top