Tento dezert sa pripravuje ľahko a výsledok je vždy stopercentný!
Na piškót potrebujete
- 5 pl kakaa
- 350 g múky
- ½ čl sódy
- 2 vajcia
- 10 g prášku do pečiva
- 200 g cukru
- 200 ml mlieka
- 1 čl jablčného octu
- 200 ml vriacej vody
- 100 ml slnečnicového oleja
Ingrediencie na krém
- 230 ml kondenzovaného mlieka
- 150 g masla
Ingrediencie na polevu
- 30-50 ml mlieka
- 100 g čokolády
Postup
Začnite s piškótovým cestom. Najskôr skombinujte všetky suché výrobky: múku, kakao, prášok do pečiva. To všetko najskôr preosejte do misky. Potom pridajte cukor, štipku soli a premiešajte.
V inej miske si rozšľahajte vajcia, pridajte olej, mlieko a vymiešajte metličkou alebo mixérom. Potom to zalejte vriacou vodou.
Do tejto zmesi presypte suché suroviny a dôkladne premiešajte.
Potom pridajte sódu bikarbónu, jablčný ocot, ktorý môžete nahradiť citrónovou šťavou. Opäť premiešajte.
Plech vysteľte papierom na pečenie a vylejte naň cesto a rovnomerne ho rozotrite.
Ak chcete upiecť piškótu v okrúhlom tvare, potom by jej priemer mal byť 28 centimetrov – cesto sa bude musieť rozdeliť na polovicu , tým pádom si upečiete dva okrúhle korpusy.
Cesto vložte do rúry na 15-20 minút a pečte ho na 180 °C. Keď ste pripravení, piškótu skontrolujte pomocou špáradla.
Hotový piškót nechajte najskôr vychladnúť a potom ho nakrájajte na dve časti. Orežte okraje tak, aby boli korpusy rovnako veľké.
Krém – Kondenzované mlieko a maslo by mali mať rovnakú teplotu, preto ich najskôr vyberte z chladničky a nechajte zohriať na izbovú teplotu.
Mäkké maslo šľahajte do nadýchanej konzistencie niekoľko minút.
Tenkým prúdom nalejte kondenzované mlieko do masla a pokračujte v šľahaní ešte niekoľko minút. Krém perfektne drží tvar a výborne chutí.
Korpus nakoniec polejte krémom, dajte naň druhý korpus a zatrite boky. Posypte posýpkou zo zvyškov upečeného cesta.
Na polevu si v hrnci zmiešajte čokoládu a mlieko a rozpustite ich vo vodnom kúpeli. Polejte ju na vrch torty.
Tortu môžete podávať okamžite alebo ju ešte predtým vložiť do chladničky, aby krém stuhol.
Zdroj: retete-usoare.info