Chrumkavá kapusta s lákavou vôňou jabĺk a príjemnou kyslosťou sa hodí či už na prípravu polievok alebo ako ingrediencia do slaného koláča.
Niekedy zlyhajú aj skúsení bojovníci kulinárskeho frontu: ich kapusta má ďaleko od vyššie popísaného ideálu. Použite tento recept a niekoľko zaujímavých tipov, aby ste si zabezpečili zásoby kyslej kapusty a tešili sa z jej skvelej chuti a úžasnej chrumkavosti až do jari!
Ako pripraviť chutnú a chrumkavú kyslú kapustu:
- Od konca septembra je čas na zber neskorých odrôd kapusty. Je logické, že sa to zhoduje so začiatkom obdobia zberu úrody. Pamätajte: skoré odrody kapusty s mäkkými listami nie sú vhodné na kvasenie!
- Drevené sudy, najmä dubové, sú ideálnou nádobou na kyslú kapustu. Nič sa ale nestane, ak použijete smaltovanú či sklenenú nádobu.
- Kapusta bude mäkká v prípade, ak k nej nepridáte dostatočné množstvo soli. Spoľahnite sa na svoju chuť, ale optimálny pomer je 1 polievková lyžica soli na 1 kg kapusty.
- Pridanie mrkvu do kapusty – posilní vás ďalšími vitamínmi a dodáva sladkosť. Netreba to však preháňať, môže sa stať, že kapusta stmavne. Bude vám stačiť 100 g na 1 kg kapusty.
- Počas prvých 2-3 dní aktívneho kvasenia nezabudnite niekoľkokrát denne poprepichovať kapustu drevenou paličkou ( napríklad vareška). Zabezpečíte tak uvoľnenie oxidu uhličitého, ktorý ovplyvňuje ako chuť, tak aj chrumkavosť kapusty.
- Kapusta by sa nemala prekvasiť! Na 4. až 5. deň, a ak máte doma teplo, ju preložte na chladné miesto.
Pozrite sa aj na tento jednoduchý a osvedčený recept na kyslú kapustu. Ak budete postupovať podľa všetkých odporúčaní, dostanete na tanier nielen skvelú prílohu, ale aj hlavné jedlo.
Ingrediencie
- 3 kg bielej kapusty
- 300 g mrkvy
- 3 pl soli
- 1 pl cukru
- 2 bobkové listy
- 5-6 ks celého nového korenia
- 2 klinčeky
Príprava:
- Olúpte kapustu od horných listov, prekrojte ju na polovicu, vyberte hlúbik. Nakrájajte ju na pásiky, najlepšie rovnakej hrúbky.
- Kapustu posypte cukrom a soľou, dôkladne premiešajte. Pridajte nastrúhanú mrkvu, korenie a premiešajte.
- Preložte kapustu do pripravenej nádoby, snažte sa ju čo najviac zatlačiť. Na vrch položte nejakú záťaž a zakryte to gázou. Nechajte kysnúť pri izbovej teplote.
- Nezabudnite kapustu prepichnúť drevenou paličkou a včas odstráňte penu. Po 3 – 4 dňoch, keď sa tvorenie peny zastaví, odstráňte z nej záťaž, nádobu uzavrite a odložte na chladné miesto. Kapusta je pripravená na konzumáciu.
zdroj: http://megazvezda.info/