Cesnak sa často nazýva „prírodný liečiteľ“, pretože je skutočnou zásobárňou vitamínov a úžasným liekom na sezónne prechladnutie. Vďaka svojej chuti a aróme je tiež vynikajúcim doplnkom mnohých jedál. Ak ani vy nedokážete žiť bez tejto zeleniny, ste na správnom mieste!
Tí, ktorí si cesnak sami pestujú, sa neraz stretávajú s problémom zberu a skladovania na zimu. Jedným zo spôsobov, ako v ňom zachovať chuť, arómu a zdravotné výhody, je zmeniť ho na cesnakovú pastu.
Na klasickú cesnakovú pastu potrebujete
- 250 g cesnaku
- 1 lyžička soli
- 30 ml olivového oleja
- 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
Na výrobu pasty budete tiež potrebovať mixér.
Umytý a olúpaný cesnak vložte do mixéra a pomeľte ho. Potom do mixéra pridajte soľ, olej a citrónovú šťavu. Znova všetko dobre rozmixujte a pasta je hotová.
Cesnaková pasta s bylinkami
Potrebujete:
- 250 g cesnaku
- 1 čl soli
- 30 ml rastlinného oleja
- 1 pl jablčného octu
- kôpor
Pripravený cesnak vložte do mixéra a rozmixujte. Následne pridajte všetky ostatné ingrediencie a opäť všetko pomeľte. Hotovo!
Hotovú cesnakovú pastu premiestnite do suchých sterilizovaných nádob, na vrch nalejte trochu rastlinného oleja, zatvorte viečkami a vložte ich do chladničky na uskladnenie. Mimochodom, takúto cesnakovú pastu môžete vložiť aj do mrazničky.
Zdroj: sovkusom.ru