Šišky môžu byť vyrobené s ľubovoľnou náplňou – džem, čokoláda, lekvár…
Na prípravu potrebujete:
- 80 ml rastlinného oleja
- 1 pl masla
- 160 ml horúceho mlieka
- 80 g cukru
- 10 g sušeného droždia
- 1 vajce
- štipka soli
- 400 g hladkej múky
Postup
- Zmiešajte si maslo a rastlinný olej, roztopte ho na plameni, až kým nezískate jednotnú zmes a odstráňte ho z plameňa.
- Horúce mlieko zmiešajte s droždím, cukrom, vajcom a soľou.
- Skombinujte obidve zmesi a dôkladne ju vymiešajte.
- Postupne pridávajte preosiatu múku a vymieste si hladké cesto.
- Cesto zakryte utierkou a nechajte ho na teplom mieste po dobu 30 minút.
- Plech si vysteľte papierom na pečenie.
- Rozdeľte cesto na malé kúsky, vyvaľkajte ich do bochníka, potom do malej placky s jamkou uprostred a vložte ich na plech.
- Dno menšieho pohárika ponorte do múky a opäť vytvorte jamku. Panvicu prikryte uterákom a počkajte 20 minút.
- Opäť si do šišiek urobte jamky pomocou prstov a všetky potrite rozmiešaným vajíčkom.
- Pečte pri 180° C po dobu 20 – 30 minút.
- Do vytvorených jamiek dajte akýkoľvek džem alebo marmeládu a šišky môžete nakoniec posypať práškovým cukrom.
Tip: Pokúste sa cesto „nezabiť“ múkou – nemalo by byť lepkavé. Čo sa týka džemu, je lepšie, ak zvolíte taký, ktorý má kyslastú chuť – marhuľový, pomarančový, slivkový a podobne.
Zdroj: blog.giallozafferano.it