Dokonalé šišky z rúry s marmeládou. Zabudnite na vyprážanie, sú 100-krát lepšie ako kupované

Šišky môžu byť vyrobené s ľubovoľnou náplňou – džem, čokoláda, lekvár…

Na prípravu potrebujete:

  • 80 ml rastlinného oleja
  • 1 pl masla
  • 160 ml horúceho mlieka
  • 80 g cukru
  • 10 g sušeného droždia
  • 1 vajce
  • štipka soli
  • 400 g hladkej múky

Postup

  1. Zmiešajte si maslo a rastlinný olej, roztopte ho na plameni, až kým nezískate jednotnú zmes a odstráňte ho z plameňa.
  2. Horúce mlieko zmiešajte s droždím, cukrom, vajcom a soľou.
  3. Skombinujte obidve zmesi a dôkladne ju vymiešajte.
  4. Postupne pridávajte preosiatu múku a vymieste si hladké cesto.
  5. Cesto zakryte utierkou a nechajte ho na teplom mieste po dobu 30 minút.
  6. Plech si vysteľte papierom na pečenie.
  7. Rozdeľte cesto na malé kúsky, vyvaľkajte ich do bochníka, potom do malej placky s jamkou uprostred a vložte ich na plech.
  8. Dno menšieho pohárika ponorte do múky a opäť vytvorte jamku. Panvicu prikryte uterákom a počkajte 20 minút.
  9. Opäť si do šišiek urobte jamky pomocou prstov a všetky potrite rozmiešaným vajíčkom.
  10. Pečte pri 180° C po dobu 20 – 30 minút.
  11. Do vytvorených jamiek dajte akýkoľvek džem alebo marmeládu a šišky môžete nakoniec posypať práškovým cukrom.

Tip: Pokúste sa cesto „nezabiť“ múkou – nemalo by byť lepkavé. Čo sa týka džemu, je lepšie, ak zvolíte taký, ktorý má kyslastú chuť – marhuľový, pomarančový, slivkový a podobne.

 

Zdroj: blog.giallozafferano.it