Slovenský recept na koláč s bohatou makovou plnkou. Porazí aj kysnutý závin, taký je dobrý

Pri príprave tohto chutného receptu si milovníci maku prídu na svoje!

Ingrediencie na cesto:

  • 50 g masla
  • ½ pl cukru
  • 1/4 čl soli
  • 1 vajce
  • 100 ml mlieka
  • 350 g hladkej múky

 

Ingrediencie na plnku:

  • 250 g maku
  • 150 g cukru
  • 130 g masla

 

Príprava:

  1. Najprv si pripravte plnku. Vezmite čistú suchú panvicu a nasypte do nej mak. Opražte ho na niekoľko minút, kým neucítite jeho charakteristickú príjemnú vôňu.

  1. Presypte mak do hlbokej misky a počkajte, kým vychladne, pridajte doň cukor a premiešajte.

  1. Ďalej si roztopte maslo. Keď sa rozpustí, 130 g nechajte bokom a zvyšok zmiešajte so soľou, cukrom a mliekom.

  1. Do tejto zmesi pridajte vajíčko a dôkladne ju premiešajte.

  1. Prisypte preosiatu múku a za stáleho miešania pridávajte aj zvyšné ingrediencie.

  1. Vymieste si cesto. Aby bol mäkké a pružné, strávte pri tomto kroku aspoň 10 minút.

  1. Vymiesené cesto si rozvaľkajte na hrúbku 3 mm.

  1. Túto vrstvu dôkladne potrite rozpusteným maslom a posypte makom.

  1. Zahnite obidve strany cesta do stredu a zatlačte.

  1. Zopakujte krok č. 8 a potom cesto preložte na polovicu po celej dĺžke.

  1. Cesto znova potrite maslom, posypte makom so zvyškom cukru a zložte na polovicu, tento krát už priečne a okraje cesta zatlačte tak, aby odtiaľ rozpustené maslo nevytieklo.

  1. Plech na pečenie vysteľte papierom na pečenie, potrite ho maslom a položte naň cesto.

  1. Rúru si predhrejte na 200 stupňov a pečte po dobu 35 minút, kým cesto nezíska zlatohnedú farbu. Aby ste zabránili vytečeniu makovej plnky, počkajte, kým rolka úplne nevychladne.

Podeľte sa o tento skvelý recept aj s vašimi priateľmi!.

Zdroj: https://retete-usoare.eu/

Back To Top