Pri príprave tohto chutného receptu si milovníci maku prídu na svoje!
Ingrediencie na cesto:
- 50 g masla
- ½ pl cukru
- 1/4 čl soli
- 1 vajce
- 100 ml mlieka
- 350 g hladkej múky
Ingrediencie na plnku:
- 250 g maku
- 150 g cukru
- 130 g masla
Príprava:
- Najprv si pripravte plnku. Vezmite čistú suchú panvicu a nasypte do nej mak. Opražte ho na niekoľko minút, kým neucítite jeho charakteristickú príjemnú vôňu.
- Presypte mak do hlbokej misky a počkajte, kým vychladne, pridajte doň cukor a premiešajte.
- Ďalej si roztopte maslo. Keď sa rozpustí, 130 g nechajte bokom a zvyšok zmiešajte so soľou, cukrom a mliekom.
- Do tejto zmesi pridajte vajíčko a dôkladne ju premiešajte.
- Prisypte preosiatu múku a za stáleho miešania pridávajte aj zvyšné ingrediencie.
- Vymieste si cesto. Aby bol mäkké a pružné, strávte pri tomto kroku aspoň 10 minút.
- Vymiesené cesto si rozvaľkajte na hrúbku 3 mm.
- Túto vrstvu dôkladne potrite rozpusteným maslom a posypte makom.
- Zahnite obidve strany cesta do stredu a zatlačte.
- Zopakujte krok č. 8 a potom cesto preložte na polovicu po celej dĺžke.
- Cesto znova potrite maslom, posypte makom so zvyškom cukru a zložte na polovicu, tento krát už priečne a okraje cesta zatlačte tak, aby odtiaľ rozpustené maslo nevytieklo.
- Plech na pečenie vysteľte papierom na pečenie, potrite ho maslom a položte naň cesto.
- Rúru si predhrejte na 200 stupňov a pečte po dobu 35 minút, kým cesto nezíska zlatohnedú farbu. Aby ste zabránili vytečeniu makovej plnky, počkajte, kým rolka úplne nevychladne.
Podeľte sa o tento skvelý recept aj s vašimi priateľmi!.
Zdroj: https://retete-usoare.eu/