Konzervovanie zeleniny vám pomôže ochutnať leto aj v najchladnejšom období roka. Ak sa aj vy takto pripravujete na zimu, šalát z kapusty, uhoriek, paradajok a papriky, cibule a mrkvy bude pre vás správnou voľbou.
Potrebujete
- 1 kg mrkvy
- 1 kg papriky
- 1 kg uhoriek
- 1 kg kapusty
- 1 kg cibule
- 1 kg paradajok
- 5 pl cukru
- 200 ml rastlinného oleja
- 5 pl soli
- 200 ml octu
Postup
Najskôr si pripravte zeleninu. Nakrájajte kapustu a mrkvu nastrúhajte na stredne veľké kúsky. Papriku očistite od semienok a nakrájajte na tenké prúžky.
Uhorky a paradajky narežte na tenké plátky a cibuľu nakrájajte na polovičné krúžky. Všetku zeleninu premiestnite do hlbokého hrnca.
Pridajte tam soľ a cukor, olej a stolový ocot. Všetko dôkladne premiešajte a nechajte hodinu odstáť. Počas tejto doby začne zelenina vypúšťať šťavu. Medzitým sterilizujte zaváracie nádoby.
Zeleninu teraz priveďte k varu a nechajte povariť 10 minút. Zmäknutú zeleninu rozmiestnite do skiel a uzatvorte viečkami.
Po vychladení si urobte miesto v pivnici. Šalát na zimu je možné uchovávať na akomkoľvek tmavom a chladnom mieste.
Zdroj: sovkusom.ru