Kapustovo – uhorkový šalát na zimu. Aj 30 zaváranín bude málo, taký je úžasný. Ideálny k mäsu alebo ako príloha

Konzervovanie zeleniny vám pomôže ochutnať leto aj v najchladnejšom období roka. Ak sa aj vy takto pripravujete na zimu, šalát z kapusty, uhoriek, paradajok a papriky, cibule a mrkvy bude pre vás správnou voľbou.

Potrebujete

  • 1 kg mrkvy
  • 1 kg papriky
  • 1 kg uhoriek
  • 1 kg kapusty
  • 1 kg cibule
  • 1 kg paradajok
  • 5 pl cukru
  • 200 ml rastlinného oleja
  • 5 pl soli
  • 200 ml octu

Postup

Najskôr si pripravte zeleninu. Nakrájajte kapustu a mrkvu nastrúhajte na stredne veľké kúsky. Papriku očistite od semienok a nakrájajte na tenké prúžky.

Uhorky a paradajky narežte na tenké plátky a cibuľu nakrájajte na polovičné krúžky. Všetku zeleninu premiestnite do hlbokého hrnca.

Pridajte tam soľ a cukor, olej a stolový ocot. Všetko dôkladne premiešajte a nechajte hodinu odstáť. Počas tejto doby začne zelenina vypúšťať šťavu. Medzitým sterilizujte zaváracie nádoby.

Zeleninu teraz priveďte k varu a nechajte povariť 10 minút. Zmäknutú zeleninu rozmiestnite do skiel a uzatvorte viečkami.

Po vychladení si urobte miesto v pivnici. Šalát na zimu je možné uchovávať na akomkoľvek tmavom a chladnom mieste.

Zdroj: sovkusom.ru