Ako sa na koži prejavuje nedostatok vitamínov? Toto sú príznaky

Naša pokožka je veľmi citlivá na spôsob života, ktorý vedieme. Preto jej vzhľad nám dokáže povedať veľa o stave nášho zdravia. Niektorí lekári dokonca tvrdia, že kožné choroby ako také, neexistujú. Všetky problémy, ktoré sa objavujú „na povrchu“ človeka, pochádzajú z nášho vnútra.

Sedavý spôsob života, toxíny v tele, zlá výživa – do istej miery ovplyvňuje aj stav našej pokožky. Prezradíme vám, ako nedostatok rôznych vitamínov ovplyvňuje stav pokožky.

antibiotiká, diagnóza, farmaceutickýpexels

 

Samozrejme, aby pokožka žiarila krásou a zdravím, potrebuje každodennú starostlivosť. Dôležitú úlohu zohrávajú aj dedičnosť, náchylnosť k chorobám a rytmus života.

Či chceme alebo nie, to, čo jeme, má najväčší vplyv na vzhľad našej kože. Preto je veľa problémov s kožou riešiteľných ešte  v raných štádiách a to zmenou stravy. Hlavnou vecou je pochopiť, čo spôsobilo daný problém a ktoré vitamíny nám chýbajú.

 

  1. Suchá pokožka – v tele je nedostatok vitamínu A

Zvyčajne sa to snažíme vyriešiť s krémami, ktoré obsahujú správny vitamín A (retinol). Pokožka by však mala byť vyživovaná nielen navonok, ale aj zvnútra. Preto by sa do stravy mali zaradiť mliečne výrobky, vajcia, ryby, zelená a žltá zelenina.

raw fish meat on brown chopping boardunsplash
  1. Kožné vyrážky – telu chýba vitamín B2

Riboflavín (známy ako vitamín B2) sa aktívne podieľa na udržiavaní normálneho stavu pokožky a slizníc. Pri jeho nedostatku sa okrem vyrážky objavujú na koži aj mikrotrhliny. V takom prípade by ste mali jesť viac húb, celozrnných potravín, zeleniny a mliečnych výrobkov.

 

  1. Ekzém – telu chýba vitamín B3

Tento vitamín ovplyvňuje nielen stav pokožky, ale aj nervový a tráviaci systém. Nedostatok vitamínu B3 spôsobuje ekzémy, hnačku či dokonca demenciu. Dobrým zdrojom B3 sú potraviny, ktoré obsahujú vlákninu.

bowl of fruits topping with cerealunsplash
  1. Žltá pokožka – v tele chýba vitamín B12

Nedostatok vitamínu spôsobuje zhoršenie zdravia, dýchavičnosť, problémy so zrakom, zhoršenú pigmentáciu kože. Zdrojmi vitamínu B12 sú vajcia, mäso, huby a mliečne výrobky. Vo vážnejších prípadoch sa musí vstreknúť vitamín priamo do žíl.

 

  1. Skorbut- telu chýba vitamín C

Ak vám chýba vitamín C, pevnosť spojivového tkaniva sa zníži. Vitamín C tiež ovplyvňuje pružnosť a elasticitu pokožky. Deficit sa prejavuje v jej suchosti a šúpaní. Väčšina vitamínu C sa nachádza v citrusových plodoch, mangu, kapuste, špenáte, paradajkách.

flat lay photography of sliced pomegranate, lime, and lemonunsplash
  1. Psoriáza – telu chýba vitamín D

Vitamín D je známy tým, že je nevyhnutný pre zdravie kostí, ale svoju úlohu si plní aj zlepšovaní stavu pokožky. Pri liečbe psoriázy liečivá obsahujúce vitamín D zlepšujú stav kože v postihnutých oblastiach. Vitamín sa nachádza v rybách, vajciach, obilninách, mliečnych výrobkoch.

 

  1. Starnúca pokožka – telu chýba vitamín E.

Pomocou vitamínu E telo odoláva voľným radikálom, ktoré pochádzajú zo znečisteného prostredia. Toto je jediný spôsob, ako znížiť škodlivé účinky ultrafialového žiarenia na pokožku. Veľa vitamínu E sa nachádza v arašidoch, mandliach, slnečnicovom oleji, brokolici, špenáte.

person surrounded by white flowersunsplash

Naše telo si určite zaslúži starostlivosť. Zdravie nepovažujme za samozrejmosť, pretože všetko sa môže zmeniť v priebehu jednej sekundy. Tak či onak, život zdravého životného štýlu je omnoho ľahší, príjemnejší a lacnejší, ako užívanie drahých liekov a liečby.

Zdroj: TAKJASNO