Pripravte si lipovú limonádu, ktorá vám dopraje upokojenie po náročnom dni v práci. Pomáha s chudnutím a vysokým krvným tlakom

Mnoho ľudí už malo možnosť ochutnať lahodný a zdravý lipový čaj, no dnes sa dozviete, že lipové kvety majú aj iné využitie.

Skúsené gazdinky už dlho vyrábajú liečivé odvary a voňavé limonády vďaka neoceniteľným vlastnostiam tohto daru prírody.

green and purple flowers                            unsplash

Lipové kvety obsahujú veľa cenných zložiek: éterické oleje, triesloviny a flavonoidy, vitamín C, antioxidanty a aminokyseliny. Vďaka nim má lipový kvet toľko užitočných vlastností.

 

  1. Flavonoidy vo voňavých kvetoch zvyšujú pružnosť krvných ciev, čo ich chráni pred aterosklerózou.

 

  1. Taníny pomáhajú organizmu vyrovnať sa so zápalovými procesmi.

 

  1. Glykozidy v lipovom kvete majú diaforetický účinok, vďaka čomu sú lipové nápoje nevyhnutné pri prechladnutí.

 

  1. Pomáhajú tiež odstraňovať prebytočnú tekutinu z tela, čo pomáha pri ochoreniach obličiek a v niektorých prípadoch podporuje chudnutie.

 

  1. Lipový kvet pomáha riediť krv, je silným antioxidantom a znižuje hladinu cholesterolu. Tinktúra z lipových kvetov má schopnosť zvýšiť vylučovanie žlčovej a žalúdočnej šťavy.

 

  1. Sladká vôňa lipy upokojuje, pomáha zmierňovať stres a znižuje chuť do jedla, čo sa úspešne používa aj pri niektorých stravovacích návykoch.

 

Lipa je jednou z mála rastlín, ktoré obsahujú fytohormóny, blízke ženským pohlavným hormónom. Niet divu, že naši predkovia si tento strom spájajú s Ladou – slovanskou bohyňou lásky a krásy.

Endokrinológovia odporúčajú ženám starším ako 45 rokov piť odvar z lipového kvetu aspoň raz za šesť mesiacov. Pomáha spomaľovať proces starnutia, omladzovať telo a predchádzať nepríjemným príznakom menopauzy.

Aromatická lipová limonáda

Zamatová a viskózna chuť lipových kvetov sa dokonale prejaví v zákuskoch a nealkoholických nápojoch.

Lipová limonáda pomáha znášať vyčerpávajúce letné teplo, doplňuje zásoby vitamínov, uhasí smäd, upokojuje a zmierňuje bolesti hlavy.

                            instagram

Na prípravu potrebujete:

  • 2 hrste lipových kvetov
  • 1 citrón
  • 2-3 pl medu
  • 3 litre vody
  • lístky mäty (voliteľné)

Postup: 

  1. Nazbierajte si lipové kvety zo stromov, ktoré rastú ďaleko od prašných ciest. Trochu ich nechajte vysušiť na tienistom mieste. Neodporúča sa sušenie na priamom slnečnom svetle, pretože v tomto prípade sa cenné esenciálne oleje rýchlo odparujú.

  1. Do trojlitrovej nádoby vložte dve hrste lipových kvetov a med. Lipu možno kombinovať s mätou, medovkou, bazalkou či inými bylinkami.

  1. Citrón nakrájajte spolu so šupkou.
  2. Dajte ho do nádoby a naplňte ju studenou vodou.
  3. Premiešajte, prikryte ju prírodnou tkaninou a položte na slnečné miesto po dobu 6-8 hodín. Pre ešte intenzívnejšiu chuť môžete čakať 24 hodín.

  1. Citrón vyberte, vytlačte ho a preceďte limonádu cez sito. Na zdravie!

 

Neexistujú takmer žiadne kontraindikácie na pitie tohto osviežujúceho nápoja z lipových kvetov, ale kvôli ich diuretickým a diaforetickým vlastnostiam by ich mali ľudia s ochorením srdca a nastávajúce mamičky konzumovať v obmedzenejšom množstve.

 

Zdroj: sovkusom.ru

Back To Top