Upečte si lahodný makový alebo orechový závin, na ktorom si pochutí celá rodina

Hľadáte recept na chutný dezert k čaju alebo kávičke? Pripravte si overený návod na závin s obľúbenými plnkami – s makom a orechmi.

Potrebujete

  • 40 g droždia
  • 200 ml mlieka
  • 9 pl cukru
  • 500 g polohrubej múky
  • 100 g prášku do pečiva
  • 1 pl rastlinného oleja
  • 150-200 g maku
  • 120-170 g vlašských orechov

Postup

Začnite s cestom. Nalejte 200 ml mlieka izbovej teploty do hlbokého hrnca. Pridajte čerstvé droždie a 4 lyžice cukru. Všetko vymiešajte metličkou.

Šľahajte, až kým sa v tekutine neobjavia bubliny. Potom hrniec vložte na 15 minút do mierne teplej rúry. Medzitým si zmiešajte múku s 1,5 pl cukru a prášok do pečiva.

K tejto suchej zmesi pridajte lyžicu slnečnicového olej a kvások, ak už trochu vyrástol. Rukou si vymieste mäkké, mierne lepkavé cesto. Podľa potreby pridajte trochu vody.

Z hotového cesta si vytvorte 1 guľu. Vložte ju do misky, prikryte uterákom a nechajte hodinu alebo dve nakysnúť. Počas tejto doby si môžete pripraviť náplň.

Nasypte mak do hrnca, pridajte trochu vody a zamiešajte. Pomocou mlynčeka na mäso alebo mixéra si z neho vytvorte pastu. Potom pridajte 1 – 1,5 lyžice cukru a mlieka podľa vašej chuti.

Všetko premiešajte a zohrejte ich na pár minút. Orechovú plnku sa pripravíte rovnakým spôsobom. Vykysnuté cesto si rozdeľte na polovicu.

Obe časti rozvaľkajte na 2 obdĺžniky – jeden potrite makovou a druhý orechovou plnkou. Cesto následne zrolujte a položte na plech vymastený olejom švom dole.

Plech nakoniec vložte do rúry predhriatej na 200 stupňov a pečte 25 – 30 minút.

Počas pečenia môžete záviny prevrátiť hore nohami. Sú upečené v okamihu, keď sa na nich objaví lesklá hnedá kôrka. Potrite ich ešte olejom. Prajeme vám dobrú chuť!

Zdroj: sovkusom.ru

Back To Top