Najlepšie odmáce šišky, po ktorých si oblížete všetky prsty. Sú pekne nadýchané a vláčne

ŠIŠKY

Suroviny:
1 kg polohrubej múky, 0,5 kg hladkej múky
9 dl mlieka, 6PL rumu, 16 Dkg masla
6 žĺtkov, 6 kopcovitých PL práš. cukru
štipka soli, 2 kocky droždia

Postup:
Urobíme si kvások,ostatné suroviny okrem masla zmiešame,pridáme kvások a nakoniec maslo.Vypracujeme cesto a necháme asi 1 hodinu kysnúť. Vyvaľkáme na hrúbku 1 cm a okrúhlou formičkou vykrajujeme šišky a necháme podkysnúť.

 

Keď sa šišky nadvihli, pohárikom urobíme do nich jamku tak, aby sme neprederavili cesto.Pečieme v horúcom oleji, najprv deravou stranou dolu, potom obrátime.Hotové obalíme v cukre a do jamky dáme lekvár alebo penu.

Pena :
4 bielky a 4 PL kryš cukru vyšľaháme, pridáme 1 PL lekváru, alebo 2,5 dl kompótu, alebo ovocie / maliny, jahody…/ a došľaháme…