5 najlepších sýtych polievok z mäsových gulučiek. Na druhý chod si ani nespomeniete a vydržia čersvé aj 5 dní

 

Grécka polievka s mäsovými guľkami a ryžou

Ingrediencie

  • 500 g mletého mäsa
  • 115 g ryže
  • 2 cibule
  • 1 mrkva
  • 3 vajcia
  • 1 citrón
  • 1 pl hladkej múky
  • Petržlenová vňať
  • 1,5 l slepačieho bujónu alebo vody
  • Olivový olej
  • Soľ
  • Čierne korenie

Postup

V menšej miske si zmiešajte mleté ​​mäso, ryžu, 1 najemno nakrájanú cibuľu, 1 vajce, soľ, korenie, vňať a niekoľko polievkových lyžíc vody. Vymiešajte si zmes a vytvorte z nej mäsové guľky o veľkosti vlašských orechov.

V hrnci si rozohrejte olivový olej, následne doň pridajte najemno nakrájanú mrkvu a cibuľu. Po orestovaní k nim pridajte horúci vývar alebo vodu. Keď začne vrieť, pridajte mäsové guľky a nechajte povariť 30 minút.

Medzitým si pripravte citrónovo-vaječnú zálievku. Vyšľahajte si zvyšné dve vajíčka – osobitne. Do žĺtok nalejte citrónovú šťavu, premiešajte a následne na to k nim pridajte bielky. Po častiach prisypávajte múku a miešajte tak, aby vám nezostali žiadne hrudky.

Prelejte si 2-3 polievkové lyžice polievky do zálievky a premiešajte. Následne zálievku vlejte do polievky a nechajte ju povariť na miernom ohni ešte ďalšie 2 minúty.

 

Paradajková polievka s mäsovými guľkami a šošovicou

Ingrediencie

  • 2 cibule
  • 1 mrkva
  • 400 g paradajok vo vlastnej šťave
  • 105 g šošovice
  • 200 g mletého mäsa
  • 4 pl strúhanky
  • 2 l bujónu alebo vody
  • Čerstvý tymián
  • 3 pl olivového oleja
  • 0,5 čl cukru
  • Soľ

Postup

Mleté mäso zmiešajte s nastrúhanou cibuľou, strúhankou a soľou.

Druhú cibuľu a mrkvu si nakrájajte na malé kocky. Preneste ich do hrnca, kde ich opečiete na rozohriatom olivovom oleji. Pridajte paradajky spolu so šťavou a dolejte aj pripravený vývar prípadne vodu.

Keď polievka začne vrieť, pridajte do nej mäsové guľky a varte 15 minút. Po uplynutí tohto času pridajte šošovicu a varte ďalších 15 minút. 2 minúty pred koncom varenia pridajte do polievky tymián a cukor.

 

Syrová polievka s mäsovými guľkami

Ingrediencie

  • 2 cibule
  • 2 vajcia
  • 1 mrkva
  • 2 bobkové listy
  • 400 g mletého kuracieho mäsa
  • 500 g zemiakov
  • 400 g taveného syra
  • 1,5 l vody
  • Soľ
  • Korenie
  • 2 pl slnečnicového oleja
  • Bylinky podľa chuti

Postup

Mleté mäso zmiešajte s nastrúhanou cibuľou, vajcami, soľou a korením. Vyformujte si mäsové guličky.  Olúpané zemiaky nakrájajte na kocky a dajte ich uvariť do hrnca s vodou.

Druhú cibuľu si nasekajte na drobno a mrkvu nastrúhajte na strúhadle. Obe ingrediencie osmažte na slnečnicovom oleji a pridajte ich do hrnca k polovične uvareným zemiakom.

Masové guľky ponorte do polievky a po 15 minútach pridajte nakrájaný tavený syr. Varte ďalších 15 minút a pred podávaním môžete polievku posypať bylinkami.

 

Polievka s rybacími guľkami

Ingrediencie

  • 300 g filiet z bielej ryby
  • 1 cibuľa
  • 1 mrkva
  • 2 zemiaky
  • 1 žĺtok
  • 1,5-2 l vody
  • Čerstvé bylinky podľa chuti
  • Soľ
  • Korenie

Postup

Rybu a nakrájané kúsky cibule si dvakrát pomeľte v mlynčeku na mäso. Výslednú zmes osoľte a okoreňte podľa chuti, pridajte žĺtok, soľ a korenie. Z výslednej hmoty si vyformujte guľky.

Mrkva a zemiaky si nakrájajte na kocky a vložte ich do hrnca s vriacou vodou. Keď je mrkva mäkká, pridajte do polievky rybie guľky a nechajte variť 20 minút. Osoľte a pred koncom môžete pridať nasekané bylinky.

 

Detská verzia polievky s mäsovými guľkami

Ingrediencie

  • 350 g mletého hovädzieho alebo kuracieho mäsa
  • 2 krajce chleba
  • 100 ml mlieka
  • 1,5 l bujónu alebo vody
  • Ryžové rezance vermicelli (voliteľné)
  • 1 mrkva
  • 2 cibule
  • 1 pl rozmixovaného kôpru
  • 2 pl olivového oleja
  • Soľ
  • Korenie

Postup

Chlieb polejte mliekom a nechajte pôsobiť 5 minút. Medzitým si cibuľa nakrájajte najemno. V hlbokej miske si zmiešajte mleté ​​mäso, cibuľu a vyžmýkaný chlieb. Pridajte štipku soli, korenie a premiešajte. Z hotovej zmesi si vyformujte malé guľky.

Nakrájajte si druhú cibuľu spolu s mrkvou na kocky a orestujte ich na olivovom oleji. Do hrnca si nalejte vývar alebo vodu, priveďte ju k varu a pridajte do nej orestovanú zmes.

Keď je mrkva mäkká, pridajte mäsové guľky a varte 15 minút. Nakoniec môžete pridať cestoviny, nechajte ich povariť 7 minút a pred podávaním posype nasekanými bylinkami.

Zdroj: sovkusom.ru

Back To Top