Buchty s makom – obľúbený zákusok, ktorý vo vás okamžite vyvolá príjemné spomienky z detstva. V dnešnej dobe už nie je možné kúpiť si ich z obchodu v takej podobe, ako by boli od vašej starej mamy, nakoľko toto cesto je vzdušné, mäkké a poteší vás bohatá náplň. Preto vám prezradíme, ako si ich pripraviť v pohodlí vášho domova.
Ak budete postupovať podľa receptu, všetko dopadne dokonale. Ani sa nenazdáte, a na tanieri po koláči neostane ani omrvinka!
Budete potrebovať:
- 12 g sušeného droždia
- 165 g cukru
- 390 ml mlieka
- 200 g masla
- 1 vajce
- 450-480 g múky
- 350 g maku
- 350 g čerešní
- 100 j tmavej čokolády
- 1-3 pl šľahačkovej smotany
Postup
- V 60 ml teplého mlieka si rozmiešajte sušené droždie a 15 g cukru. Všetko dobre premiešajte, nádobu prikryte potravinovou fóliou a umiestnite na 15 až 20 minút na teplé miesto.
- Do hlbokého hrnca si nalejte 130 ml mlieka, pridajte 120 g masla a varte na malom ohni, kým sa maslo neroztopí. Výslednú tekutinu odstráňte zo sporáka a pridajte do nej 1 vajec, 80 g cukru a všetko dôkladne premiešajte.
- Túto mliečnu zmes si zmiešajte s nakysnutým droždím, pridajte preosiatu múku a vymieste si cesto (budete potrebovať asi 5-7 minút). Cesto si potom potrite slnečnicovým olejom a nechajte ho v teple po dobu 1,5 hodiny.
- Zohrejte si 200 ml mlieka, zalejte ním mak a nechajte ho postáť. Následne do neho pridajte vykôstkované čerešne a 170 g cukru, dobre premiešajte a rozmixujte.
- Vykysnuté cesto premiestnite na pracovnú dosku posypanú múkou a vyvaľkajte ho na 4 mm výšku. Potrite ho 50 g rozpusteného masla a na vrch rovnomerne naneste makovo-čerešňovú plnku.
- Vytvorte si roládu, nakrájajte ju na väčšie kúsky, ktoré položíte na vymastený plech. Prikryte ich potravinovou fóliou a nechajte pôsobiť 15 – 20 minút v teple.
- Po uplynutí času vložte plech do rúry predhriatej na 175 stupňov a nechajte piecť 25-30 minút.
- Na prípravu polevy si rozpustite čokoládu s 30 g masla vo vodnom kúpeli, pridajte smotanu, všetko premiešajte a nalejte to na hotové buchty. Prajeme vám dobrú chuť!
Zdroj: sovkusom.ru