Tvaroh zastáva špeciálne miesto pri príprave mnohých jedál a dezertov. Dá sa skombinovať s rôznymi ingredienciami. Preto môžete bezpečne experimentovať s receptami, prípadne si vymyslieť svoje vlastné. Dnes vám ukážeme, ako si upiecť jednoduché tvarohové koláče bez droždia.
Je ťažké odolať čerstvým domácim koláčom s príjemnou kyslosťou. Okrem toho sa pripravujú jednoducho a bez zbytočných problémov s cestom!
Tvarohový koláč s bobuľovitým ovocím
Ingrediencie
- 100 g masla
- 50 g strúhanky
- 150 g cukru
- 3 vajcia
- 250 g hrudkovitého tvarou
- 200 g polohrubej múky
- 10 g prášku do pečiva
- Štipka soli
- 300 g bobuľovitého ovocia
- vanilka (voliteľné)
Postup
- Najprv vymiešajte zmäknuté maslo s vanilkou. Postupne pridávajte cukor, pričom zmes ďalej šľahajte.
- Pridajte vajcia jedno po druhom a opäť šľahajte. Potom pridajte tvaroh a soľ. Šľahajte, kým nezískate jednotnú zmes.
- Potom múku zmiešajte s práškom do pečiva. Kombinujte suché a mokré ingrediencie dôkladne premiešajte a malo by vám vzniknúť jemné cesto.
- Namažte si pekáč s veľkosťou 15 cm x 25 cm a posypte ho strúhankou, prebytočné množstvo odstráňte. Potom vložte cesto do formy a posypte ho bobuľami. Napríklad jahodami alebo malinami. Vtlačte ich do cesta.
- Pečte ho na teplote 180 stupňov po dobu 40–45 minút. Potom vyberte formu z rúry a nechajte ju vychladnúť na izbovú teplotu. Koláč je pripravený na servírovanie!
Jednoduchý višňový cheesecake
Ingrediencie na plnku
- 250 ml smotany
- 70 g hnedého cukru
- 1 vajce
- 2 žĺtky
- 400 g višní bez kôstok
- 1 pl práškového cukru
- Vanilkový extrakt
Ingrediencie na cesto
- 160 g múky
- 100 g tvarohu
- 100 g masla
- 60 g mletých orechov
- 1 vajce
- Štipka soli
Postup
- V miske si zmiešajte múku, tvaroh, orechy a studené maslo nakrájané na plátky. Pomocou rúk si všetko spojte, vytvorte si kopček a do neho následne stredne veľkú priehlbinu.
- Vyšľahajte si vajcia s práškovým cukrom a soľou. Túto zmes prelejte do priehlbiny z cesta. Potom cesto zamieste, vytvorte z neho guľu a zabaľte ho do potravinovej fólie. Cesto vložte na 30 minút do chladničky.
- Zmiešajte si smotanu s cukrom, vanilkovým extraktom, vajcom a žĺtkami. Zmes si vyšľahajte mixérom dohladka.
- Hotové cesto rozvaľkajte do kruhu. Následne ho preložte do formy s priemerom 22 – 24 cm, pričom si ním vytvoríte aj strany koláča. Nezabudnite formu namazať maslom. Dno formy poprepichujte vidličkou.
- Potom nalejte náplň na cesto, na vrch poukladajte višne a posypte ich práškovým cukrom.
- Koláč pečte 45 – 50 minút pri teplote 180 °C. Po vybratí z rúry ho nechajte vychladiť na izbovú teplotu a môžete podávať.
Mini koláčiky s čerešňami
Ingrediencie
- 2 vajcia
- 70 g vanilkového cukru
- 200 g tvarohu
- 60 g múky
- ½ čl prášku do pečiva
- 60 g roztopeného masla
- 150 g čerešní bez kôstok
Postup
- Vyšľahajte si vajcia s cukrom, aby vám vznikla svieža biela pena. Tvaroh pretlačte cez sito. Pridajte ho do vajíčok a pokračujte v šľahaní. Pridajte múku, prášok do pečiva a rozpustené maslo. Výsledkom by mala byť zjednotená a hladká hmota.
- Nalejte cesto do malých formičiek na pečenie (napr. ramekin). Formy vopred vymastite maslom alebo olejom. Pridajte čerešne a vtlačte ich do cesta.
- Pečte 20-30 minút pri teplote 200 °. Potom nechajte formy vychladiť na mriežke, kým nenadobudnú izbovú teplotu. Dezert je pripravený!
Tvarohový koláč s nakladaným syrom
Ingrediencie na plnku
- 1 vajce
- 150 g nakladaného syra
- 100 g tvarohu
Ingrediencie na cesto
- 100 g múky
- ½ čl prášku do pečiva
- 450 g tvarohu
- 4 vajcia
- ½ čl soli
Postup
- Najskôr si zmiešajte múku a práškom do pečiva. Pridajte tvaroh a zamiešajte. Potom si vyšľahajte vajcia so soľou, až kým vám nevznikne hladká konzistencia a zamiešajte ju do zmesi tvarohu a múky. Dobre premiešajte. Výsledkom by malo byť cesto, ktoré vyzerá ako hustá kyslá smotana.
- Na plnku si vyšľahajte vajíčko so soľou. Syr nastrúhajte na hrubom strúhadle a zmiešajte ho s tvarohom a vajcom.
- Vymažte si pekáč s priemerom 22 – 24 cm. Nalejte doň polovicu tvarohového cesta. Následne rovnomerne pridajte syrovú plnku a zakryte ju zvyškom cesta. Potom urobte niekoľko zárezov na vrchnej vrstve cesta.
- Koláč pečieme 35 – 40 minút pri teplote 180 stupňov, kým nezíska zlatohnedú farbu. Potom ho nechajte trochu vychladnúť a podávajte.
Tvarohový koláč s jablkami
Ingrediencie
- 3 jablká (sladko-kyslé)
- 100 g cukru
- 75 g roztopeného masla
- 130 g hrudkovitého tvarohu
- 2 vajcia
- 150 g múky
- ½ čl prášku do pečiva
- 2 pl hnedého cukru
Postup
- Najskôr olúpte jablká a vyberte z nich jadierka. Potom ovocie nakrájajte na tenké plátky.
- Vymiešajte si cukor s rozpusteným maslom. Zatiaľ čo to šľaháte, pridajte do zmesi tvaroh a vajcia, jedno po druhom. Potom pridajte múku s práškom do pečiva. Všetko zamiešajte, kým nezískate hladkú konzistenciu.
- Okrúhlu formu s priemerom 20 cm si vymažte olejom. Nalejte do nej polovicu tvarohového cesta a poukladajte naň jablká. Ovocie posypeme hnedým cukrom a dolejte zvyšok cesta, ktoré rovnomerne rozmiestnite po celom povrchu.
- Koláč pečieme 35 – 40 minút pri teplote 180 stupňov. Po upečení ho vyberte z formy a nechajte vychladiť na izbovú teplotu. Dezert je pripravený na konzumáciu!
Ktorý recept z tvarohu sa vám najviac páčil? Podeľte sa o ne aj s vašimi priateľmi na Facebooku!
Zdroj: sovkusom.ru