Zmrazovanie potravín, aby ste ich neskôr mohli konzumovať, je najstarším a najuniverzálnejším spôsobom, ako ušetriť jedlo na neskôr. Navyše, po spracovaní pri nízkych teplotách si produkty často zachovávajú viac živín ako tie v konzervách alebo v akejkoľvek inej forme.
Prezradíme vám, ako si dať zamraziť uhorky a čo si z nich môžete pripraviť. Niektorí ľudia sa domnievajú, že táto zelenina by sa určite nemala zmraziť, no opak je pravdou.
Pexels
Prvým krokom je príprava uhoriek. Dôkladne ich opláchnite, odstráňte z nich hrubú šupku a našuchajte ich na strúhadle.
Nastrúhané, prípadne nakrájané kúsky uhoriek je možné vložiť do plastových pohárov, prikrytých fóliou a umiestniť ich do mrazničky, kde je najmenej – 18 stupňov. Upozorňujeme, že uhorky (ako každá iná zelenina) nie je možné skladovať bez obalu, inak budú v budúcnosti nepoužiteľné.
V prípade potreby si uhorky jednoducho vytiahnite z mrazničky, nakrájajte ich na potrebné kúsky, vložte ich do samostatnej misky a nechajte ich v chladničke rozmraziť. Pri takom pomalom rozmrazovaní si zelenina udrží maximum chuti a živín. Zostáva iba stlačiť vodu a môžete začať s prípravou čohokoľvek.
Môžete sa inšpirovať receptom na uhorkovú omáčku.
Potrebujete
- 30 g uhoriek
- 1 uvarené vajíčko
- 1 pl vínneho alebo jablčného octu
- 50 ml rastlinného alebo olivového oleja
- Kôpor, petržlenová vňať alebo iné bylinky podľa chuti
Príprava
Vaječný žĺtok si vymiešajte so soľou a cukrom. Následne si zmes zrieďte s octom.
Pridajte nakrájané uhorky, rovnako ako bylinky a vaječný bielok. Omáčka je pripravená.
Môžete tiež pripraviť omáčku z uhoriek a kyslej smotany. V tomto prípade to bude jedna z variácií slávnej gréckej omáčky „Tzatziki“.
Potrebujete
- 50 g uhoriek
- 2 strúčikov cesnaku
- 2 pl vínneho alebo jablčného octu
- 200 ml smotany
- 50 ml rastlinného alebo olivového oleja
- Kôpor, petržlenová vňať, oregáno – podľa chuti
- trochu soli a korenia
Príprava
Cesnak si nakrájajte na jemno, zmiešajte ho s octom a kyslou smotanou. Pridajte uhorky a premiešajte.
K výslednej zmesi pridajte olej, soľ a korenie. Premiešajte a pridajte napríklad kôpor. Prajeme vám dobrú chuť!
Samozrejme, s porciami môžete experimentovať podľa vášho želania. To platí najmä pre ocot, ako aj soľ a korenie, pretože každý má iné preferencie. V každom prípade, výsledná omáčka je vhodnou voľbou do mnohých jedál. Nič nepokazíte ak ju pridáte do sendviča, k zemiakom či ako dressing k mäsu.
zdroj: sovkusom.ru