Recept na koláčiky, ktoré si pridáte do zbierky najobľúbenejších dezertov

Domáce čajové pečivo má osobitú chuť a nemožno ho porovnávať s tým, ktoré si zakúpime z obchodu. Každý, kto chce potešiť svojich blízkych lahodným dezertom, by sa mal určite pokúsiť vyrobiť nezvyčajné koláčiky s plnkou zo smotany a višní. Najzaujímavejšie je, že na celý recept musíte použiť len jedno vajíčko!

Na výrobu približne 40 kusov koláčikov s priemerom 5 – 6 cm budete potrebovať nasledujúce ingrediencie

Cesto:

1 vajce

200 gramov cukru

100 g masla

200 ml mlieka izbovej teploty

2-3 lyžice kakaa

1 lyžica prášku do pečiva

320 g múky

10 gramov vanilkového cukru

štipka soli

 

Smotanový krém:

300 g smotany na šľahanie (33% tuku)

100 gramov cukru

10 gramov vanilkového cukru

50 g smotanového syru bez príchuti (napr. mascarpone)

 

Čerešňový krém:

200 gramov čerešní (čerstvé alebo mrazené)

80 gramov cukru

15 g rozpustnej želatíny

Na výrobu koláčikov potrebujete asi 30 gramov čokolády.

 

Vložte si do misky maslo, cukor a vanilkový cukor a vymiešajte ich mixérom, až kým nedosiahnete jednotnú konzistenciu.

Pridajte jedno vajce do výslednej hmoty a šľahajte ďalšie 1-2 minúty.

Pridajte mlieko s izbovou teplotou a všetko dobre premiešajte.

V ďalšom kroku pridajte do misky múku, kakao, prášok do pečiva a vymieste si cesto hustej konzistencie. Nemalo by padať z varešky.

Hotové cesto preneste do zdobiaceho vrecka.

V prípade, že tam nemáte otvor, odstrihnite si roh vo vzdialenosti asi 1 cm od okraja a začnite vytláčať cesto na sušienky, vzdialenosť medzi každou sušienkou by mala byť  4 až 4,5 cm.

 

Navlhčite si ruky v studenej vode a vyhlaďte vrcholčeky .

Koláčiky pečte v rúre pri teplote 180 stupňov asi 10 minút.

Po upečení ich nechajte vychladnúť na mriežke 15 – 20 minút.

Na výrobu smotanového krému si do smotany pridajte cukor a smotanový syr. Vyšľahajte mixérom do hmoty, ktorá si dobre drží tvar.

Keď je krém pripravený pomocou vrecúška na zdobenie dezertov si vytlačte krém na jednu polovičku sušienky a druhú polovicu použite na zakrytie. Na dekoráciu môžete použiť roztopenú čokoládu.

Pred podávaním ich vložte do chladničky na 2 hodiny.

 

V prípade, že máte radi višne, postupujte podľa nasledujúceho návodu

Višne si pomocou mixéra rozmixujte na pyré. Pridajte doň želatínu a cukor. Zmes zohrievajte vo vodnom kúpeli tak, aby sa čiastočky želatíny a cukru úplne rozpustili.

Horúcu zmes vyšľahajte mixérom, až kým nebude vyzerať ako krém. Tento proces bude trvať približne 10 minút.

Preneste krém do vrecka zdobenie dezertov a vytlačte ho na upečené sušienky.

Vložte ich do chladničky na 10-15 minút a nakoniec ozdobte čokoládou.

Višňový krém s mierne kyslou príchuťou sa dokonale hodí k čokoládovým sušienkam.

 

Podrobný recept nájdete v nasledujúcom videu:

 

Back To Top