Domáce čajové pečivo má osobitú chuť a nemožno ho porovnávať s tým, ktoré si zakúpime z obchodu. Každý, kto chce potešiť svojich blízkych lahodným dezertom, by sa mal určite pokúsiť vyrobiť nezvyčajné koláčiky s plnkou zo smotany a višní. Najzaujímavejšie je, že na celý recept musíte použiť len jedno vajíčko!
Na výrobu približne 40 kusov koláčikov s priemerom 5 – 6 cm budete potrebovať nasledujúce ingrediencie
Cesto:
1 vajce
200 gramov cukru
100 g masla
200 ml mlieka izbovej teploty
2-3 lyžice kakaa
1 lyžica prášku do pečiva
320 g múky
10 gramov vanilkového cukru
štipka soli
Smotanový krém:
300 g smotany na šľahanie (33% tuku)
100 gramov cukru
10 gramov vanilkového cukru
50 g smotanového syru bez príchuti (napr. mascarpone)
Čerešňový krém:
200 gramov čerešní (čerstvé alebo mrazené)
80 gramov cukru
15 g rozpustnej želatíny
Na výrobu koláčikov potrebujete asi 30 gramov čokolády.
Vložte si do misky maslo, cukor a vanilkový cukor a vymiešajte ich mixérom, až kým nedosiahnete jednotnú konzistenciu.
Pridajte jedno vajce do výslednej hmoty a šľahajte ďalšie 1-2 minúty.
Pridajte mlieko s izbovou teplotou a všetko dobre premiešajte.
V ďalšom kroku pridajte do misky múku, kakao, prášok do pečiva a vymieste si cesto hustej konzistencie. Nemalo by padať z varešky.
Hotové cesto preneste do zdobiaceho vrecka.
V prípade, že tam nemáte otvor, odstrihnite si roh vo vzdialenosti asi 1 cm od okraja a začnite vytláčať cesto na sušienky, vzdialenosť medzi každou sušienkou by mala byť 4 až 4,5 cm.
Navlhčite si ruky v studenej vode a vyhlaďte vrcholčeky .
Koláčiky pečte v rúre pri teplote 180 stupňov asi 10 minút.
Po upečení ich nechajte vychladnúť na mriežke 15 – 20 minút.
Na výrobu smotanového krému si do smotany pridajte cukor a smotanový syr. Vyšľahajte mixérom do hmoty, ktorá si dobre drží tvar.
Keď je krém pripravený pomocou vrecúška na zdobenie dezertov si vytlačte krém na jednu polovičku sušienky a druhú polovicu použite na zakrytie. Na dekoráciu môžete použiť roztopenú čokoládu.
Pred podávaním ich vložte do chladničky na 2 hodiny.
V prípade, že máte radi višne, postupujte podľa nasledujúceho návodu
Višne si pomocou mixéra rozmixujte na pyré. Pridajte doň želatínu a cukor. Zmes zohrievajte vo vodnom kúpeli tak, aby sa čiastočky želatíny a cukru úplne rozpustili.
Horúcu zmes vyšľahajte mixérom, až kým nebude vyzerať ako krém. Tento proces bude trvať približne 10 minút.
Preneste krém do vrecka zdobenie dezertov a vytlačte ho na upečené sušienky.
Vložte ich do chladničky na 10-15 minút a nakoniec ozdobte čokoládou.
Višňový krém s mierne kyslou príchuťou sa dokonale hodí k čokoládovým sušienkam.
Podrobný recept nájdete v nasledujúcom videu: