Jednoduchá metóda, ako sa zbaviť vošiek na ružiach. Už s nimi nikdy nebudete mať problém

Krásna záhrada je snom každého záhradníka. Pestrosť farieb, udržiavané kvetinové záhony a útulné miesto na oddych vytvárajú dokonalú harmóniu. A ako by sa mohla záhrada zaobísť bez takej krásky, akou je ruža? Zrak ľudí sa vždy upriamoval na jemné, voňavé kvety, obklopené tŕňmi. Kvetina je rovnako obľúbená aj u nezvaného hosťa, akým sú vošky. Máme však návod, ako sa ich zbaviť…

Táto metóda je veľmi jednoduchá a originálna. Zabudnite na chemikálie, ktoré poškodzujú rastlinu. Už nemusíte hľadať ľudové recepty na zmesi proti škodcom. Všetko, čo potrebujete, je žltá stuha. Stačí vám akýkoľvek kúsok stuhy tejto farby.

Voška je malý hmyz, ktorý sa objavuje na ružiach na konci jari. Rýchlo sa množia a vzhľadom na svetlozelenú farbu je ťažké včas si ich všimnúť. Vošky sú celkom bystré. Spôsobujú zatočenie listov, čím si vytvárajú ochranu pred postrekom.

Vošky napádajú predovšetkým mladé výhonky. A ak nereagujete včas, môže sa stať, že prídete o všetky sadenice. Sú to práve mravce, ktoré so sebou často prinášajú tento hmyz, nakoľko milujú lepkavú látku, ktorú vošky vylučujú. Ak vidíte mravce, ako pohybujú sem a tam – je čas na poplach.

Je ťažké uveriť, ale žltá stuha dokáže urobiť vynikajúcu prácu pri zabíjaní škodcov. Prezrite si vaše staré veci, možno medzi nimi nájdete niečo vhodné. Odstrihnite si niekoľko prúžkov s dĺžkou 30–40 cm v závislosti od veľkosti ruže. Ak nič také nemáte, kúpite si ich v obchode.

Teraz musíte rastliny previazať týmito stužiek. Za pár dní sa zbavíte nepríjemných vošiek. Toto nie je mystický rituál a nehľadajte v tom žiadnu mágiu. Ide o úplne obyčajný jav. Žiarivo žltá farba priťahuje lienky a je to práve tento hmyz, ktorý si rád pochutí na voškách.

Táto metóda sa môže použiť aj pri iných rastlinách. Ak sa rozhodnete zmeniť farbu pásky, očakávaný efekt nedosiahnete. Lienky sa zbiehajú len pri žiarivo žltej farbe. Iné odtiene ich nelákajú.

Kto by si myslel, že taká jednoduchá vec ako žltá stuha ochráni ružu pred škodcami. Oblečte svoju rastlinu do krásneho obväzu a príroda urobí všetko ostatné. Môžete si vychutnať krásu zdravých a pestrých farieb!

Zdroj: sovkusom.ru