Originálny vodopád na vašej vlastnej záhrade. Tieto nápady si nikde nekúpite

Mnohí z tých ľudí, ktorí snívajú o tom, že si na chalupe alebo záhrade postavia malý vodopád, ani nevedia, aká jednoduchá je realizácia tohto sna. Originálna dekorácia bude napodobeninou tehlovej steny s dažďovou vodou, ktorá bude stekať do súdka. Zároveň nebudete musieť veľa utrácať za nápad, pretože na to nepotrebujete ani reálne tehly. Navyše, na konci sezóny môžete svoj výtvor bez problémov odložiť do garáže na prezimovanie.

POTREBUJETE 

3-4 vrstvy polystyrénu

cement

niekoľko kovových kolíkov

odrezky dutej tyče s t-spojkou a zátkami

eternit

farba

spájkovačka

akváriové čerpadlo

nôž na rezanie polystyrénu

 

POSTUP

Vytvorte si na polystyréne náčrt, z ktorého budete vyrábať tehlové steny.

Imitáciu drážok medzi tehlami vykonajte pomocou spájkovačky. Ideálne by mali byť čiary nakreslené čo najrýchlejšie a bez tlaku, inak budú drážky príliš hlboké.

Keď ste si už vyznačili obe steny, v jednej z nich vytvorte otvor na okno.

Vrchnú vrstvu vyznačeného polystyrénu opatrne odstráňte nožom tak, aby textúra nebola príliš hladká.

Cement zrieďte do takého stavu, aby ste ho mohli naniesť štetcom a aplikovať ho na polystyrénové steny. Ak je to potrebné, môže sa do zmesi pridať malé množstvo PVA lepidla.

Po vysušení sa steny spoja a pripojí sa k nim podlaha. Tú si pomocou spájkovačky vyznačte ako klasické dlaždice.

Z jednej steny odrežte 2 rady tehál. Z okrajov vytvorte výrezy, napodobňujúce efekt nalomenia . Murivo bude vyzerať zaujímavejšie.

Zo zvyškov polystyrénu si narežte niekoľko pásov pre okenný rám a prepojte ich medzi sebou.

Prejdite na výrobu kade. Po vyznačení polystyrénu ho obreže tak, aby bolo z neho možné vytvoriť kruhy, ktorých priemer bude zodpovedať vonkajším rozmerom kade. Celkovo budete potrebovať 4 takéto polystyrénové kruhy.

Vyrezané kruhy naskladajte na seba a pokúste sa ich čo najlepšie zarovnať. Potom ich spojte pomocou kolíkov alebo špáradiel. Prepojenie by malo byť 5 – 7 cm od okraja.

Teraz musíte vybrať polystyrén tak, aby ste v ňom nechali otvor s dnom v tvare kruhu.

Výslednú kaďu pokryte cementovou zmesou a nechajte ju dobre vyschnúť. Potom tam urobte technickú dieru pomocou spájkovačky na vloženie hadice a vyfarbíte to vami zvolenou farbou. Farebnou kombináciou môžete docieliť to, že kaďa bude vyzerať omnoho staršie. Zvýraznite odštiepené miesta, vzhľad ošúchanosti či napodobeninu machov.

Na každej stene si urobte nadstavbu potrebnú na položenie eternitu. Spodná časť nadstavby je polystyrénový obdĺžnik pozdĺž celej steny, ktorý je široký asi 30 cm a horný napodobňuje hranatý trám rovnakej dĺžky. Prídavné diely sú pripevnené k stene pomocou kovových kolíkov, na pripevnenie polystyrénu môžete použiť aj dlhé klince. V nadstavbe je okamžite potrebné vytvoriť technický otvor na zásobovanie vodou.

Zostavená konštrukcia musí byť pokrytá cementom a musí sa nechať úplne zaschnúť.

Eternit si narežte na pásy. Celkovo budete potrebovať 1 pozdĺžny pás v 1 rade pre každú stenu a 2 priečne pásy, každý so šírkou 25-30 cm.

Pripravte si duté tyče, t-spojku a zátky. Všetko spojte a vznikne vám jedna tyč, na ktorej si urobíte 3 značenia. Do ktorých následne vytvorte niekoľko dier.  Túto tyč následne prepojte s hadicou a zakryte ju eternitom.

Je dôležité, aby otvory na vodu boli otočené smerom na svah. Na spodnú stenu nainštalujte eternit podľa rovnakého princípu s tým rozdielom, že tu nie je potrebný žiaden prívod vody.

Prejdite na vymaľovanie okenného rámu aj samotných tehál. Vytvorte kontrast, kedy záhyby medzi tehlami vymaľujete bielou farbou a pomocou zelenej tam pridáte trochu machu. Zostáva už len položiť vymaľovanú kaďu, naplniť ju vodou, v prípade potreby pridať riasy a pripojiť mini-čerpadlo.

Viac podrobností s celým postupom nájdete v nasledujúcom videu:

Zdroj: pinterest.com

Back To Top