Stačí pohár kefíru. 6 najlepších slovenských receptov z kefíru, ktoré chutia na jednotku

Máte v chladničke kefír, ktorý neviete ako máte využiť? Ponúkame vám 6 receptov na skvelý obed či večeru, použitím tohto obyčajného, no chutného produktu.

Zalievaný koláč na slano

что приготовить из кефира быстро

Ingrediencie

  • 200 ml kefíru
  • 7 vajec
  • 250 g múky
  • 1 pl cukru
  • 2 pl rastlinného oleja
  • 1 čl kypriaceho prášku
  • Zelená cibuľka
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup

  1. Najskôr si uvarte 5 vajec.
  2. Zelenú cibuľku umyte a nakrájajte najemno.
  3. Keď vajcia vychladnú, nakrájajte ich na kocky, zmiešajte so zelenou cibuľkou a posoľte.
  4. V hlbokej miske si zmiešajte kefír, cukor, soľ a 2 vajcia. Zmes sa dôkladne premiešajte, kým nezískate jednotnú konzistenciu.
  5. Do vaječnej zmesi pridajte preosiatu múku, kypriaci prášok, obľúbené korenie a všetko dôkladne premiešajte.
  6. Predhrejte si rúru na 180 stupňov. Uistite sa, že cesto má stredne hustú konzistenciu.
  7. Plech na pečenie vymažte rastlinným olejom, aby sa koláč nelepil.
  8. Nalejte polovicu cesta do formy.
  9. Na povrch cesta následne poukladajte plnku pozostávajúcu z uvarených vajec a zelenej cibuľky. Potom ich zalejte druhou polovicou cesta.
  10. Opatrne vložte formu s cestom do rúry a pečte, približne 45 minút. Uistite sa, že koláč nie je spálený. To, či je hotový, si môžete skontrolovať pomocou špáradla.

 

Kefírové palacinky

что приготовить из кефира и банана

Ide o najspoľahlivejší recept na palacinky, ktoré môžete naplniť akoukoľvek plnkou!

Ingrediencie

  • 250 ml kefíru
  • 160 g hladkej múky
  • 250 ml vody
  • 2 vajcia
  • 1 pl cukru
  • Štipka soli
  • Štipka jedlej sódy
  • 2 pl oleja
  • Trochu masti

Postup

  1. Zmiešajte si vajcia s kefírom, zľahka ich vyšľahajte.
  2. Pridajte soľ, cukor, preosiatu múku a všetko to vymiešajte metličkou
  3. Priveďte k varu 250 ml vody, hneď na to do nej vysypte sódu a okamžite ju nalejte do cesta. Pridajte olej, dobre premiešajte a nechajte cesto odstáť približne 20 minút.
  4. Palacinky pečte na rozpálenej panvici, ktorú môžete pravidelne potierať tukom.
  5. Hotové palacinky potrite maslom.

 

Syrový koláč na kefíre

что приготовить если есть кефир

Ingrediencie

  • 250 ml kefíru
  • ½ čl soli, cukru a jedlej sódy
  • Hrnček nastrúhaného syra
  • Nakrájaná šunka alebo párok – podľa chuti
  • 320 g hladkej múky

Postup

  1. Do kefíru pridajte soľ, cukor, sódu a všetko dôkladne premiešajte.
  2. Následne do zmesi pridajte nastrúhaný syr a múku, vymieste si cesto.
  3. Vyvaľkajte si ho do kruhu a rozdeľte ho na 4 alebo 6 častí. Tieto kúsky si vyvaľkajte na 2-3 mm hrúbku a naplňte ich šunkou. Spojte si kraje a rozvaľkajte ešte raz.
  4. Rozohrejte si olej na panvici a pripravené kúsky plneného cesta opekajte z oboch strán na miernom ohni. Panvicu počas toho prikryte pokrievkou.

 

Chačapuri – gruzínska syrová pochúťka

что приготовить из детского кефира

Ingrediencie

  • 480 g hladkej múky
  • 250 ml kefíru
  • 2 vajcia
  • 1 čl soli
  • 1 čl cukru
  • ½ jedlej sódy
  • 1 pl oleja
  • 400 g tvrdého syra – rôzne druhy
  • 50 g masla

Postup

  1. Kefír si zmiešajte s cukrom, soľou, rastlinným olejom 1 vajcom a všetko dôkladne premiešajte.
  2. Preosejte si 360 g múky (zvyšných 160 g nechajte na dosypanie), pridajte sódu, premiešajte a presypte to do kefírovej zmesi.
  3. Zamieste si cesto a pridajte do neho trochu múky, kým nezmäkne a nedokáže udržať svoj tvar. Správne cesto na chačapuri by sa malo trochu prilepovať na ruky. Cesto zakryte utierkou a nechajte ho postáť.
  4. Prejdite na prípravu plnky. K nastrúhanému syru pridajte 1 vajce a premiešajte.
  5. Potom sa vráťte k cestu: urobte si z neho valček a nakrájajte ho na 7 častí.
  6. Z týchto kúskov si vytvorte placky.
  7. Do stredu každej placky dajte pripravený syr.
  8. Zoberte si konce placky, potiahnite ich do stredu a spojte dokopy.
  9. Výsledné miešok prevráťte a zľahka povaľkajte – postup zopakujte ešte raz. Snažte sa to robiť čo najopatrnejšie.
  10. Pripravené placky pečte na horúcej panvici pod pokrievkou na miernom ohni z oboch strán bez oleja, až kým nenadobudnú zlatistú farbu.
  11. Hotové placky okamžite potrite maslom.
  12. Chačapuri podávajte ešte horúce, kým syrová plnka nevychladne.

 

Pečené pirôžky

что приготовить из кефира и сметаны

Ingrediencie na cesto

  • 460 g polohrubej múky
  • 250 ml kefíru
  • 4 pl oleja
  • 1 čl cukru
  • 1 čl soli
  • olej na vyprážanie

Ingrediencie na plnku

  • 210 g pohánky
  • 1 cibuľa
  • 1 mrkva
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 vajce
  • 200 g šampiňónov
  • Soľ a čierne korenie podľa chuti

Postup

  1. Pohánku si uvarte podľa návodu na obale.
  2. Cibuľu si nakrájajte najemno a osmažte ju na panvici s trochou oleja (prípadne masla), kým nenadobudne zlatistú farbu.
  3. K cibuli následne pridajte nastrúhanú mrkvu a nakrájané huby. Smažte na miernom ohni, až kým huby nebudú hotové.
  4. Hubovo-zeleninovú zmes si zmiešajte s pohánkou a plnka je pripravená na použitie!
  5. Nalejte si kefír do hrnca, pridajte 4 polievkové lyžice rastlinného oleja, cukor a soľ.
  6. Postavte ho na plameň a miešajte, až kým nenastane bod varu.
  7. Všetku preosiatu múku vysypte do horúcej kvapaliny a rýchlo premiešajte. Odstráňte hrniec z plameňa a vymieste si cesto tak, aby sa nelepilo na vaše ruky a hrniec.
  8. Cesto rozdeľte na 2 časti a obe vyvaľkajte do tenkej vrstvy.
  9. Prvú vrstvu cesta naplňte do šachovnicového vzoru (2 čajové lyžičky na 1 „guľôčku“).
  10. Pomedzi náplň rozotrite rozmiešané vajíčko tak, aby okraje cesta dobre držali.
  11. Prvú vrstvu s náplňou opatrne prikryte druhou vrstvou cesta.
  12. Pirôžky vykrajujte pomocou malého pohárika tak, aby plnka ostala na svojom mieste.
  13. Vyprážajte z oboch strán na predhriatej panvici v rastlinnom oleji.
  14. Hotové pirôžky položte na papierovú servítku, aby ste sa zbavili prebytočného oleja a môžete servírovať!

 

Čierny princ

что приготовить из густого кефира

Voňavé kakao, kyslá smotana a kondenzované mlieko sú perfektnou kombináciou pre tých, ktorí si radi vychutnávajú sladkosti.

Ingrediencie

  • 250 g cukru
  • 2 vajcia
  • 200 g smotany (20%)
  • 3 pl kakaa
  • 1 čl jedlej sódy
  • 250 g polohrubej múky
  • 1 a pol konzervy kondenzovaného mlieka
  • 300 g masla
  • 50 g orechov

Postup

  1. Vyšľahajte si mixérom vajcia s cukrom. V samostatnej miske si zmiešajte kyslou smotanu a kakaovým práškom. Mali by ste získať hmotu podobnú čokoládovému maslu.
  2. Rozšľahané vajíčka skombinujte s kyslou smotanou, pridajte sódu spoločne s preosiatou múkou a dôkladne premiešajte. Z výslednej zmesi si upečte 2 korpusy.
  3. Pripravte si okrúhlu formu na pečenie: dno vysteľte papierom na pečenie a potrite ho maslom. Nalejte si prvú polovicu cesta do formy, pečte 20 minút pri 180 °C. Je nepravdepodobné, že sa vám podarí určiť pripravenosť podľa farby, preto použite špáradlo.
  4. To isté urobte aj pri druhej polovici cesta. Hotové korpusy nakrájajte na polovicu a nechajte vychladiť.
  5. Čo sa týka krému: kondenzované mlieko si vyšľahajte s mäkkým maslom a následne touto zmesou potrite každý korpus. Rozmixovanými orechmi posypte celý koláč. V prípade potreby môžete nasekané orechy vložiť do smotany (budete však potrebovať omnoho viac – 150-200 g) alebo hotový koláč ozdobiť celými orechmi.
  6. Koláč nakoniec vložte do chladničky na 6-8 hodín, najlepšie v noci, aby boli všetky vrstvy korpusu dobre nasiaknuté.

zdroj. takprosto.cc

Back To Top