Máte v chladničke kefír, ktorý neviete ako máte využiť? Ponúkame vám 6 receptov na skvelý obed či večeru, použitím tohto obyčajného, no chutného produktu.
Zalievaný koláč na slano
Ingrediencie
- 200 ml kefíru
- 7 vajec
- 250 g múky
- 1 pl cukru
- 2 pl rastlinného oleja
- 1 čl kypriaceho prášku
- Zelená cibuľka
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup
- Najskôr si uvarte 5 vajec.
- Zelenú cibuľku umyte a nakrájajte najemno.
- Keď vajcia vychladnú, nakrájajte ich na kocky, zmiešajte so zelenou cibuľkou a posoľte.
- V hlbokej miske si zmiešajte kefír, cukor, soľ a 2 vajcia. Zmes sa dôkladne premiešajte, kým nezískate jednotnú konzistenciu.
- Do vaječnej zmesi pridajte preosiatu múku, kypriaci prášok, obľúbené korenie a všetko dôkladne premiešajte.
- Predhrejte si rúru na 180 stupňov. Uistite sa, že cesto má stredne hustú konzistenciu.
- Plech na pečenie vymažte rastlinným olejom, aby sa koláč nelepil.
- Nalejte polovicu cesta do formy.
- Na povrch cesta následne poukladajte plnku pozostávajúcu z uvarených vajec a zelenej cibuľky. Potom ich zalejte druhou polovicou cesta.
- Opatrne vložte formu s cestom do rúry a pečte, približne 45 minút. Uistite sa, že koláč nie je spálený. To, či je hotový, si môžete skontrolovať pomocou špáradla.
Kefírové palacinky
Ide o najspoľahlivejší recept na palacinky, ktoré môžete naplniť akoukoľvek plnkou!
Ingrediencie
- 250 ml kefíru
- 160 g hladkej múky
- 250 ml vody
- 2 vajcia
- 1 pl cukru
- Štipka soli
- Štipka jedlej sódy
- 2 pl oleja
- Trochu masti
Postup
- Zmiešajte si vajcia s kefírom, zľahka ich vyšľahajte.
- Pridajte soľ, cukor, preosiatu múku a všetko to vymiešajte metličkou
- Priveďte k varu 250 ml vody, hneď na to do nej vysypte sódu a okamžite ju nalejte do cesta. Pridajte olej, dobre premiešajte a nechajte cesto odstáť približne 20 minút.
- Palacinky pečte na rozpálenej panvici, ktorú môžete pravidelne potierať tukom.
- Hotové palacinky potrite maslom.
Syrový koláč na kefíre
Ingrediencie
- 250 ml kefíru
- ½ čl soli, cukru a jedlej sódy
- Hrnček nastrúhaného syra
- Nakrájaná šunka alebo párok – podľa chuti
- 320 g hladkej múky
Postup
- Do kefíru pridajte soľ, cukor, sódu a všetko dôkladne premiešajte.
- Následne do zmesi pridajte nastrúhaný syr a múku, vymieste si cesto.
- Vyvaľkajte si ho do kruhu a rozdeľte ho na 4 alebo 6 častí. Tieto kúsky si vyvaľkajte na 2-3 mm hrúbku a naplňte ich šunkou. Spojte si kraje a rozvaľkajte ešte raz.
- Rozohrejte si olej na panvici a pripravené kúsky plneného cesta opekajte z oboch strán na miernom ohni. Panvicu počas toho prikryte pokrievkou.
Chačapuri – gruzínska syrová pochúťka
Ingrediencie
- 480 g hladkej múky
- 250 ml kefíru
- 2 vajcia
- 1 čl soli
- 1 čl cukru
- ½ jedlej sódy
- 1 pl oleja
- 400 g tvrdého syra – rôzne druhy
- 50 g masla
Postup
- Kefír si zmiešajte s cukrom, soľou, rastlinným olejom 1 vajcom a všetko dôkladne premiešajte.
- Preosejte si 360 g múky (zvyšných 160 g nechajte na dosypanie), pridajte sódu, premiešajte a presypte to do kefírovej zmesi.
- Zamieste si cesto a pridajte do neho trochu múky, kým nezmäkne a nedokáže udržať svoj tvar. Správne cesto na chačapuri by sa malo trochu prilepovať na ruky. Cesto zakryte utierkou a nechajte ho postáť.
- Prejdite na prípravu plnky. K nastrúhanému syru pridajte 1 vajce a premiešajte.
- Potom sa vráťte k cestu: urobte si z neho valček a nakrájajte ho na 7 častí.
- Z týchto kúskov si vytvorte placky.
- Do stredu každej placky dajte pripravený syr.
- Zoberte si konce placky, potiahnite ich do stredu a spojte dokopy.
- Výsledné miešok prevráťte a zľahka povaľkajte – postup zopakujte ešte raz. Snažte sa to robiť čo najopatrnejšie.
- Pripravené placky pečte na horúcej panvici pod pokrievkou na miernom ohni z oboch strán bez oleja, až kým nenadobudnú zlatistú farbu.
- Hotové placky okamžite potrite maslom.
- Chačapuri podávajte ešte horúce, kým syrová plnka nevychladne.
Pečené pirôžky
Ingrediencie na cesto
- 460 g polohrubej múky
- 250 ml kefíru
- 4 pl oleja
- 1 čl cukru
- 1 čl soli
- olej na vyprážanie
Ingrediencie na plnku
- 210 g pohánky
- 1 cibuľa
- 1 mrkva
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 vajce
- 200 g šampiňónov
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup
- Pohánku si uvarte podľa návodu na obale.
- Cibuľu si nakrájajte najemno a osmažte ju na panvici s trochou oleja (prípadne masla), kým nenadobudne zlatistú farbu.
- K cibuli následne pridajte nastrúhanú mrkvu a nakrájané huby. Smažte na miernom ohni, až kým huby nebudú hotové.
- Hubovo-zeleninovú zmes si zmiešajte s pohánkou a plnka je pripravená na použitie!
- Nalejte si kefír do hrnca, pridajte 4 polievkové lyžice rastlinného oleja, cukor a soľ.
- Postavte ho na plameň a miešajte, až kým nenastane bod varu.
- Všetku preosiatu múku vysypte do horúcej kvapaliny a rýchlo premiešajte. Odstráňte hrniec z plameňa a vymieste si cesto tak, aby sa nelepilo na vaše ruky a hrniec.
- Cesto rozdeľte na 2 časti a obe vyvaľkajte do tenkej vrstvy.
- Prvú vrstvu cesta naplňte do šachovnicového vzoru (2 čajové lyžičky na 1 „guľôčku“).
- Pomedzi náplň rozotrite rozmiešané vajíčko tak, aby okraje cesta dobre držali.
- Prvú vrstvu s náplňou opatrne prikryte druhou vrstvou cesta.
- Pirôžky vykrajujte pomocou malého pohárika tak, aby plnka ostala na svojom mieste.
- Vyprážajte z oboch strán na predhriatej panvici v rastlinnom oleji.
- Hotové pirôžky položte na papierovú servítku, aby ste sa zbavili prebytočného oleja a môžete servírovať!
Čierny princ
Voňavé kakao, kyslá smotana a kondenzované mlieko sú perfektnou kombináciou pre tých, ktorí si radi vychutnávajú sladkosti.
Ingrediencie
- 250 g cukru
- 2 vajcia
- 200 g smotany (20%)
- 3 pl kakaa
- 1 čl jedlej sódy
- 250 g polohrubej múky
- 1 a pol konzervy kondenzovaného mlieka
- 300 g masla
- 50 g orechov
Postup
- Vyšľahajte si mixérom vajcia s cukrom. V samostatnej miske si zmiešajte kyslou smotanu a kakaovým práškom. Mali by ste získať hmotu podobnú čokoládovému maslu.
- Rozšľahané vajíčka skombinujte s kyslou smotanou, pridajte sódu spoločne s preosiatou múkou a dôkladne premiešajte. Z výslednej zmesi si upečte 2 korpusy.
- Pripravte si okrúhlu formu na pečenie: dno vysteľte papierom na pečenie a potrite ho maslom. Nalejte si prvú polovicu cesta do formy, pečte 20 minút pri 180 °C. Je nepravdepodobné, že sa vám podarí určiť pripravenosť podľa farby, preto použite špáradlo.
- To isté urobte aj pri druhej polovici cesta. Hotové korpusy nakrájajte na polovicu a nechajte vychladiť.
- Čo sa týka krému: kondenzované mlieko si vyšľahajte s mäkkým maslom a následne touto zmesou potrite každý korpus. Rozmixovanými orechmi posypte celý koláč. V prípade potreby môžete nasekané orechy vložiť do smotany (budete však potrebovať omnoho viac – 150-200 g) alebo hotový koláč ozdobiť celými orechmi.
- Koláč nakoniec vložte do chladničky na 6-8 hodín, najlepšie v noci, aby boli všetky vrstvy korpusu dobre nasiaknuté.
zdroj. takprosto.cc