Pripravte si džem z mladých šišiek. Tá chuť vás prekvapí!

Existuje len málo ľudí, ktorí by neobľubovali domáci džem. Poznáme ho už od detstva, kedy nám ho babička pripravovala z jabĺk, sliviek či jahôd. No v prípade, že chcete vyskúšať niečo menej tradičné, ponúkame vám chutné prekvapenie z mladých šišiek.

варенье из шишек

Táto voňavá pochúťka je neuveriteľne chutná a veľmi zdravá. Mladé šišky, ktoré sú včas pozbierané a správne pripravené, vám pomôžu zabojovať proti množstvu chorôb. Len lyžička tohto skvelého elixíru denne posilní vašu imunitu.

Na čo iné sú ešte vhodné borovicové šišky?

Borovica – strom, ktorý produkuje prchavé látky. Tieto látky dokonale ničia baktérie a brzdia ich rast. Preto má borovicový les najčistejší vzduch.

Vedci dokázali, že džem zo šišiek má priaznivý vplyv na celé telo. Je to vynikajúci liek na prechladnutie. Eliminuje ospalosť, zmierňuje únavu a zlepšuje celkovú vitalitu. Pomáha pri bolesti, zlepšuje trávenie, posilňuje krvné cievy a je dobrým antioxidantom.

Je však potrebné zvážiť niektoré kontraindikácie. Džem z mladých šišiek by sa nemal podávať deťom mladším ako 3 roky. Ak ste alergický na ihličie, máte problémy s obličkami alebo akútnu hepatitídu, bohužiaľ, takúto pochúťku si budete musieť odpustiť.

Kedy zbierať šišky na prípravu medu?

V recepte sú použité malé mäkké šišky s dĺžkou 1 až 2 cm. Vhodné sú aj 4 cm. Zbierajte ich mimo mesta, ciest a tovární. Optimálne obdobie je do polovice mája. Plody by mali byť jasne zelenej farby, bez stôp hniloby a poškodenia hmyzom.

Recept na džem z mladých šišiek

Ingrediencie

  • 200 g šišiek
  • 250 g cukru
  • 1 limetka
  • 150 ml vody
  • 0,5 lyžičky kyseliny citrónovej
  • 1 lyžička kardamómu
  • 1,5 lyžice pektínovej zmesi

сосновое варенье

Príprava

Šišky očistite od ihličia, opláchnite ich a namočte ich do čistej studenej vody na 20 minút.

шишки для варенья

Odstráňte kôru z limetky. Samotné ovocie následne očistite, rozdeľte na polovicu a nakrájajte na plátky.

цедра лайма

Kúsky limetky premiestnite do hrnca a naplňte ho vodou. Pridajte cukor, premiešajte a povarte. Odstráňte penu.

сироп с лаймом

Pomocou nožníc odstráňte zo šišiek „chvostík“. Presypte ich do sirupu z limetiek, povarte 5 minút a nechajte to odstáť na 12 hodín.

вареные шишки

Džem povarte ešte 3x  5 – 4 –3 minúty. Vždy pred ďalším varením si urobte 12 hodinovú prestávku. Pri poslednom varení pridajte nastrúhanú kôru z limetky.

шишки в сиропе

Do hrnca napokon pridajte pektínovú zmes, kyselinu citrónovú a kardamóm. Priveďte to k varu a rozlejte do čistých sklenených nádob. Zatvorte ich s čistými suchými vrchnákmi a skladujte na tmavom mieste.

закрутка с шишками

Šiškový džem má príjemnú sladkokyslú chuť s ľahkým orechovým tónom a vôňou borovice. Je vhodný na pitie čaju alebo ako poleva na zákusky. Pomyselnou čerešničkou na torte sú však samotné šišky.  Sú vhodné nielen na dekoráciu koláčov, ale aj samotnú konzumáciu. Takáto pochúťka určite každého príjemne prekvapí.

zdroj:sovkusom.ru 

Back To Top