Čo určuje hrúbku a dĺžku stoniek orchidey? Toto by ste mali vedieť

Mnoho milovníkov tejto rastliny sa snaží prísť na to, ako spevniť a predĺžiť stonku orchidey. Závisí úspech na samotnej orchidei, na jej veku alebo na niečom úplne inom? Dnes vám odpovieme na tieto a ďalšie bežné otázky!

črepník, farby, flóra                     Pexels

KVETY NA ORCHIDEÁCH

Náladové orchidey si vyžadujú trpezlivosť a dôkladnú starostlivosť. Skúsený kvetinár však vie o všetkých komplikáciách, ktoré môžu vzniknúť pri pestovaní tejto rastliny. S jeho pomocou môžete dosiahnuť najlepšie výsledky. Jeho orchidey sú vždy nádherné, kvitnú dlho a majú 2 až 4 hrubé stonky.

 

KTORÉ FAKTORY VPLYVUJÚ NA HRÚBKU A DĹŽKU

Genetika

Hlavným a najdôležitejším faktorom bude vždy genetika orchidey. Konkrétne, koľko génov tá či oná orchidea zdedila od svojich predkov.

Koniec koncov, je známe, že takmer všetky druhy orchidey sú hybridy pochádzajúce z lišajovca (Phalaenopsis), ktorý rastie prirodzene v prírode. Najčastejšie je to phalaenopsis schilleriana alebo phalaenopsis stuartiana. Vyznačujú sa dlhými a silnými stonkami kvetov s viac ako sto kvetmi.

botanický, drevený stôl, farba                               Pexels

Vek rastliny

V prvých rokoch života si orchidea aktívne buduje svoj koreňový systém, pretože iba s jeho pomocou môže naplno fungovať. Vďaka koreňom sa kvet vyživuje a drží sa v kvetináči, v ktorom rastie. Iba ak je v dobrom stave dokáže udržať obrovskú hmotnosť listov a hornú časť rastliny.

béžová, črepník, črepníková rastlina                                          Pexels

Čím je orchidea staršia, tým lepší bude jej koreňový systém a tým silnejšie budú jej stonky. Neskúsení pestovatelia sa niekedy rozčuľujú, keď vidia, že z orchidey len rastú korene, ale nekvitne. V takýchto prípadoch musíte pochopiť, že je to úplne normálne. To všetko naznačuje, že rastlina získava silu a pripravuje sa na bohaté kvitnutie.

 

Stav rastliny

Je logické, že podmienky udržiavania orchidey priamo ovplyvňujú trvanie jej života, počas ktorého rastú korene aj lístie. Optimálna teplota pre orchideu je 18–25 °C. čo sa týka vlhkosti, mala by sa pohybovať v rozmedzí od 50 do 70%.

Samozrejme, ak vlhkosť na krátku dobu klesne pod 40%, nemusíte sa obávať o to, či to prežije. Je dôležité nenechať jej korene vyschnúť pri nízkej vlhkosti, pretože je pravdepodobné, že orchidea čoskoro uschne.

kvet, orchidea                                                 Pexels

Okrem zalievania, vlhkosti, priaznivých nočných a denných teplôt hrá osvetlenie hlavnú úlohu pri ich raste. Ideálna je prítomnosť denného svetla alebo rozptýleného slnečného svetla v množstve od 7 do 12 hodín denne, po ktorom nasleduje povinné stmievanie – najmenej 8 až 10 hodín v noci. To všetko určite povedie k ohromujúcemu rastu stopiek.

 

Hnojenie

Ak chcete získať veľké kvety orchidey, musíte ich nakŕmiť. Komplexné hnojivá sa môžu používať po celý rok, bez ohľadu na veľkosť  a stav. Zároveň sa odporúča používať samostatné a vyvážené hnojivá určené pre životaschopnosť rastliny.

biela, botanický, čerstvý Pexels

Špecialisti, ktorí obsadzujú prvé miesta na rôznych výstavách, používa tento jednoduchý trik. 2 roky pestujú orchideu pri vysokých denných teplotách (27–29 °C). Okrem toho jej dávajú veľa vody, svetla a dusíkaté hnojivá. V noci sa teplota zníži na 25 – 24 °C.

V takých podmienkach orchidea nekvitne, len vypúšťa svoj koreňový systém a listy. Potom, zvyčajne na jeseň, znižujú teplotu počas dňa na 25 °C a v noci – na 20 ° C počas 3-4 týždňov. Stimuluje sa tým vzhľad dvoch alebo viacerých hrubých dlhých stoniek. Keď začnú rásť, teplota klesne ešte nižšie: cez deň na 21–22 ˚C a v noci až 16–17 ˚C.

dekorácia, farby, flóra                                                 Pexels

Dúfame, že ste v tomto článku našli nové a užitočné informácie. Podeľte sa o ne aj s vašimi priateľmi na Facebooku!

 

Back To Top