Pripravte si univerzálne cesto, ktoré ide do viac ako 1000 receptov. Super sa skladuje a nedá sa pokaziť

V arzenáli každej domácnosti by mala byť recept na cesto pre všetky príležitosti. Ľahko sa pripravuje a výsledok z neho zostane čerstvý aj po dlhšiu dobu. Dnes vám ukážeme, ako si vyrobíte univerzálne cesto.

Toto cesto bude mať neutrálnu chuť. V chladničke vydrží týždeň a v mrazničke celú sezónu. Toto je 5 chutných receptov

тесто для пирожков

Univerzálne cesto

Ingrediencie

  • 820 g pšeničnej múky
  • 360 g masla
  • 50 g kyslej smotany
  • 1 vajce
  • 1 žĺtok
  • 170 ml studenej vody
  • 2 lyžičky octu
  • 11 g soli

 

Postup

Preosiatu múku premiešajte so soľou. Pridajte ochladené maslo. Rukami vytvorte omrvinky.

Pridajte vajíčko, žĺtok a kyslú smotanu. Zamiešame. Zmiešajte si vodu s octom a pomaly ich prilievajte do cesta, zatiaľ čo ho miesite. Malo by si držať svoj tvar.

Hotové cesto rozdeľte do balíčkov s hmotnosťou približne 300 g. Pred použitím ho vložte do chladničky najmenej na 30 minút.

 

Mäsové koláčiky

пирожки с говядиной

Ingrediencie:

  • 300 g pripraveného cesta
  • 250 g uvareného hovädzieho mäsa
  • 2 malé cibule
  • 30 g masla
  • 3-4 lyžice mäsového vývaru
  • 1 vajce
  • 1 polievková lyžica sezamových semienok
  • soľ podľa chuti
  • korenie podľa chuti

 

Postup

Cibuľu nakrájajte na polovičné krúžky a orestujte ju na masle.

Mäso a cibuľu pomeľte v mlynčeku na mäso. Pridajte soľ a korenie, dolejte k nemu trochu. Plnka by nemala byť tekutá.

Cesto rozdeľte na kúsky s veľkosťou tenisovej loptičky. Rozvaľkajte ich na placky s hrúbkou 2 mm. Umiestnite náplň na okraj a zakryte ju cestom. Okraje pritlačte pomocou vidličky.

Koláče položte na plech, ktorý je vystlaný papierom na pečenie. Cesto ešte potrite vymiešaným vajíčkom, urobte do neho pár dierok vidličkou a posypte sezamovými semienkami.

Plech následne vložte do predhriatej rúry na 200 stupňov a pečte 15–20 minút. Podávajte ešte teplé.

 

Datľové rožky

рогалики с сухофруктами

Ingrediencie

  • 300 g cesta
  • 200 g datlí bez kôstok
  • 80 ml vody
  • 50 g orechov
  • štipka kardamómu
  • práškový cukor podľa chuti

 

Postup

Očistené datle od kôstok zalejte vodou a varte, kým vám nevznikne jednotná zmes. Pridajte nasekané orechy a kardamón. Nechajte vychladnúť.

Rozdeľte si cesto na polovicu. Každý kus vyvaľkajte do kruhu s hrúbkou 2 mm. Nakrájajte ich do 8 rovnakých trojuholníkov.

Plnku položte na širší okraj trojuholníka. Cesto navlhčite vodou a zrolujte ho od širokého konca po okraj.

Plech na pečenie vysteľte papierom, rožky naň položte a pečte 20 – 25 minút pri 170 °C. Nakoniec ich posypte práškovým cukrom.

 

Čerešňový koláč

пирог с ягодами

Ingrediencie

  • 300 g cesta
  • 750 ml mlieka
  • 150 g krupice
  • 100 g cukru
  • 100 g masla
  • 1 pomaranč
  • 3 vajcia
  • 1 lyžička vanilkového cukru
  • 50 g kandizovanej pomarančovej kôry
  • 50 g sušených čerešní
  • 50 ml alkoholu alebo koňaku
  • 3 lyžice čerešňového alebo pomarančového džemu
  • 2 lyžice hnedého cukru

 

Postup

Cesto sa rozvaľkajte medzi dvoma kúskami potravinovej fólie do kruhu s priemerom 30 cm. Premiestnite ho do formy s priemerom 26 cm, pritlačte ho aj po okrajoch a prebytočné cesto odrežte. Prikryte ho utierkou a vložte do chladničky na 30 minút.

Čerešne namočte do likéru. Kandizované ovocie nasekajte najemno. Pomocou strúhadla si nastrúhajte kôru z pomaranča a vytlačte z neho šťavu.

Mlieko si zmiešajte s 50 g cukru a priveďte k varu. Pridajte doň krupicu za stáleho miešania. Varte na miernom ohni 5–7 minút.

Pridajte maslo, vanilkový cukor, obyčajný cukor a nastrúhanú pomarančovú kôru. Keď sa krupica trochu ochladí, pridajte vajcia, kandizované ovocie a čerešne s likérom.

Do vychladeného cesta urobte dierky vidličkou a vložte ho do rúry predhriatej na 170 stupňov na 15 minút.

Hotový základ koláča potrite džemom, potom pridajte teplú náplň (krupicu) a vložte ho do rúry na 40 minút. Po 20 minútach pečenia posypte koláč hnedým cukrom. Koláč je pripravený, ak sa plnka pri stlačení napne.

 

Tartletka so syrom a zeleninou

сырная закуска в тарталетке

Ingrediencie

  • 250-300 g cesta
  • 200 g smotanového syra
  • 100 ml smotany s obsahom tuku 20%
  • 5 g želatínových plátkov
  • 20 lístkov bazalky
  • 100 g rukoly
  • 200 g cherry paradajok
  • 30 ml olivového oleja
  • 2 lyžičky balzamikového octu
  • soľ podľa chuti
  • korenie podľa chuti

 

Postup

Cesto rozvaľkajte medzi dvoma vrstvami papiera na pečenie do kruhu s priemerom 30 cm. Vysteľte si ním formu na pečenie aj po stranách, prebytočné cesto obrežte. Zakryte ho a vložte do chladničky na 30 minút.

Do vychladeného cesta urobte dierky pomocou vidličky a pečte 15 až 18 minút pri 180 °C.

Želatínu namočte do studenej vody. Keď napučí, stlačte ju a zmiešajte s ohriatou smotanou. Miešajte, kým sa želatína úplne nerozpustí, a potom ju odstráňte z tepla.

Do vychladenej smotany pridajte smotanový syr, soľ, korenie a najemno nasekané listy bazalky. Zmes preleje do koláča a vložte ho do chladničky na 2 hodiny.

Zmiešajte si olivový olej, balzamikový ocot, soľ a korenie. 1 polievkovou lyžičkou zmesi polejte rukolu a zvyšok vylejte na cherry paradajky, nakrájané na polovicu.

Poukladajte rukolu na koláč, položte paradajky na vrch a môžete hneď servírovať.

 

Syrové tyčinky

сырные палочки со специями

Ingrediencie

  • 300-350 g cesta
  • 30 g tvrdého syra
  • 1/2 lyžičky mletého ​​čierneho korenia
  • 1/2 lyžičky rasce
  • 1/2 lyžičky maku
  • 1/2 lyžičky sezamových semienok
  • 1/2 lyžičky ľanových semienok

 

Postup

Cesto rozvaľkajte na obdĺžnik s hrúbkou 3 mm. Posypte ho syrom a čiernym korením, vrstvu cesta preložte na polovicu a znovu vyvaľkajte na rovnakú hrúbku.

Cesto následne narežte na prúžky s hrúbkou 1 cm, pokvapkajte vodou, posypte korením a semienkami. Ešte raz po nich prejdite valčekom.

Prúžky otočte do tvaru špirály a položte ich na plech vystlaným papierom na pečenie. Pečte asi 10 – 12 minút pri teplote 180 stupňov.

zdroj:sovkusom.ru

 

Back To Top