V arzenáli každej domácnosti by mala byť recept na cesto pre všetky príležitosti. Ľahko sa pripravuje a výsledok z neho zostane čerstvý aj po dlhšiu dobu. Dnes vám ukážeme, ako si vyrobíte univerzálne cesto.
Toto cesto bude mať neutrálnu chuť. V chladničke vydrží týždeň a v mrazničke celú sezónu. Toto je 5 chutných receptov
Univerzálne cesto
Ingrediencie
- 820 g pšeničnej múky
- 360 g masla
- 50 g kyslej smotany
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- 170 ml studenej vody
- 2 lyžičky octu
- 11 g soli
Postup
Preosiatu múku premiešajte so soľou. Pridajte ochladené maslo. Rukami vytvorte omrvinky.
Pridajte vajíčko, žĺtok a kyslú smotanu. Zamiešame. Zmiešajte si vodu s octom a pomaly ich prilievajte do cesta, zatiaľ čo ho miesite. Malo by si držať svoj tvar.
Hotové cesto rozdeľte do balíčkov s hmotnosťou približne 300 g. Pred použitím ho vložte do chladničky najmenej na 30 minút.
Mäsové koláčiky
Ingrediencie:
- 300 g pripraveného cesta
- 250 g uvareného hovädzieho mäsa
- 2 malé cibule
- 30 g masla
- 3-4 lyžice mäsového vývaru
- 1 vajce
- 1 polievková lyžica sezamových semienok
- soľ podľa chuti
- korenie podľa chuti
Postup
Cibuľu nakrájajte na polovičné krúžky a orestujte ju na masle.
Mäso a cibuľu pomeľte v mlynčeku na mäso. Pridajte soľ a korenie, dolejte k nemu trochu. Plnka by nemala byť tekutá.
Cesto rozdeľte na kúsky s veľkosťou tenisovej loptičky. Rozvaľkajte ich na placky s hrúbkou 2 mm. Umiestnite náplň na okraj a zakryte ju cestom. Okraje pritlačte pomocou vidličky.
Koláče položte na plech, ktorý je vystlaný papierom na pečenie. Cesto ešte potrite vymiešaným vajíčkom, urobte do neho pár dierok vidličkou a posypte sezamovými semienkami.
Plech následne vložte do predhriatej rúry na 200 stupňov a pečte 15–20 minút. Podávajte ešte teplé.
Datľové rožky
Ingrediencie
- 300 g cesta
- 200 g datlí bez kôstok
- 80 ml vody
- 50 g orechov
- štipka kardamómu
- práškový cukor podľa chuti
Postup
Očistené datle od kôstok zalejte vodou a varte, kým vám nevznikne jednotná zmes. Pridajte nasekané orechy a kardamón. Nechajte vychladnúť.
Rozdeľte si cesto na polovicu. Každý kus vyvaľkajte do kruhu s hrúbkou 2 mm. Nakrájajte ich do 8 rovnakých trojuholníkov.
Plnku položte na širší okraj trojuholníka. Cesto navlhčite vodou a zrolujte ho od širokého konca po okraj.
Plech na pečenie vysteľte papierom, rožky naň položte a pečte 20 – 25 minút pri 170 °C. Nakoniec ich posypte práškovým cukrom.
Čerešňový koláč
Ingrediencie
- 300 g cesta
- 750 ml mlieka
- 150 g krupice
- 100 g cukru
- 100 g masla
- 1 pomaranč
- 3 vajcia
- 1 lyžička vanilkového cukru
- 50 g kandizovanej pomarančovej kôry
- 50 g sušených čerešní
- 50 ml alkoholu alebo koňaku
- 3 lyžice čerešňového alebo pomarančového džemu
- 2 lyžice hnedého cukru
Postup
Cesto sa rozvaľkajte medzi dvoma kúskami potravinovej fólie do kruhu s priemerom 30 cm. Premiestnite ho do formy s priemerom 26 cm, pritlačte ho aj po okrajoch a prebytočné cesto odrežte. Prikryte ho utierkou a vložte do chladničky na 30 minút.
Čerešne namočte do likéru. Kandizované ovocie nasekajte najemno. Pomocou strúhadla si nastrúhajte kôru z pomaranča a vytlačte z neho šťavu.
Mlieko si zmiešajte s 50 g cukru a priveďte k varu. Pridajte doň krupicu za stáleho miešania. Varte na miernom ohni 5–7 minút.
Pridajte maslo, vanilkový cukor, obyčajný cukor a nastrúhanú pomarančovú kôru. Keď sa krupica trochu ochladí, pridajte vajcia, kandizované ovocie a čerešne s likérom.
Do vychladeného cesta urobte dierky vidličkou a vložte ho do rúry predhriatej na 170 stupňov na 15 minút.
Hotový základ koláča potrite džemom, potom pridajte teplú náplň (krupicu) a vložte ho do rúry na 40 minút. Po 20 minútach pečenia posypte koláč hnedým cukrom. Koláč je pripravený, ak sa plnka pri stlačení napne.
Tartletka so syrom a zeleninou
Ingrediencie
- 250-300 g cesta
- 200 g smotanového syra
- 100 ml smotany s obsahom tuku 20%
- 5 g želatínových plátkov
- 20 lístkov bazalky
- 100 g rukoly
- 200 g cherry paradajok
- 30 ml olivového oleja
- 2 lyžičky balzamikového octu
- soľ podľa chuti
- korenie podľa chuti
Postup
Cesto rozvaľkajte medzi dvoma vrstvami papiera na pečenie do kruhu s priemerom 30 cm. Vysteľte si ním formu na pečenie aj po stranách, prebytočné cesto obrežte. Zakryte ho a vložte do chladničky na 30 minút.
Do vychladeného cesta urobte dierky pomocou vidličky a pečte 15 až 18 minút pri 180 °C.
Želatínu namočte do studenej vody. Keď napučí, stlačte ju a zmiešajte s ohriatou smotanou. Miešajte, kým sa želatína úplne nerozpustí, a potom ju odstráňte z tepla.
Do vychladenej smotany pridajte smotanový syr, soľ, korenie a najemno nasekané listy bazalky. Zmes preleje do koláča a vložte ho do chladničky na 2 hodiny.
Zmiešajte si olivový olej, balzamikový ocot, soľ a korenie. 1 polievkovou lyžičkou zmesi polejte rukolu a zvyšok vylejte na cherry paradajky, nakrájané na polovicu.
Poukladajte rukolu na koláč, položte paradajky na vrch a môžete hneď servírovať.
Syrové tyčinky
Ingrediencie
- 300-350 g cesta
- 30 g tvrdého syra
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1/2 lyžičky rasce
- 1/2 lyžičky maku
- 1/2 lyžičky sezamových semienok
- 1/2 lyžičky ľanových semienok
Postup
Cesto rozvaľkajte na obdĺžnik s hrúbkou 3 mm. Posypte ho syrom a čiernym korením, vrstvu cesta preložte na polovicu a znovu vyvaľkajte na rovnakú hrúbku.
Cesto následne narežte na prúžky s hrúbkou 1 cm, pokvapkajte vodou, posypte korením a semienkami. Ešte raz po nich prejdite valčekom.
Prúžky otočte do tvaru špirály a položte ich na plech vystlaným papierom na pečenie. Pečte asi 10 – 12 minút pri teplote 180 stupňov.
zdroj:sovkusom.ru