Ako vypestovať doma šťavnatý kôpor bez väčšej námahy? Takto to robím už 10 rokov

Udržiavanie rovnováhy vitamínov v tele by malo byť jednou z priorít každého človeka. S príchodom tepla je to jednoduchšie, nakoľko máme k dispozícii oveľa viac čerstvej zeleniny a byliniek.

Nie vždy však máme možnosť nájsť kvalitné výrobky za prijateľnú cenu. Prečo si teda nevypestovať niečo čerstvé a zdravé v pohodlí domova? Dnes vám prezradíme, ako si vypestovať kôpor…

Kôpor, Uhorka Bylina, Korenie Rastlina, DoldenblütlerPixabay

Kôpor sa považuje za jednu z najužitočnejších bylín. Čo sa starostlivosti týka, ide o absolútne nenáročnú rastlinu. Odborníci na výživu ju odporúčajú pridávať nielen do jedál, ale ju tiež konzumovať tak často, ako je to možné. To sa stane, ak ho začnete pestovať na vašom okennom parapete alebo na záhradke.

Ak chcete získať zdravú úrodu, musíte poznať vlastnosti tejto plodiny. Čerstvé kôprové semená obsahujú veľké množstvo esenciálnych olejov. Z tohto dôvodu klíčia pomerne pomaly, alebo nemusia klíčiť vôbec. Okrem toho, ak pestujete semená v kyslej pôde, ovplyvní to aj ich vývoj. Preto by ste mali vedieť, ako spracovať čerstvé semená pred výsadbou do zeme.

Kôpor, Kapormag, Kôpor Kvet, Semená, KoreniePixabay

Vyrobte si z gázy malý miešok a vložte doň semená kôpru.

Potom semená namočte do horúcej vody a nechajte pôsobiť 3 dni. Voda sa musí meniť vždy, keď vychladne, približne 5-krát denne.

Potom položte semená na vrch gázy a zakryte ich vlhkou handričkou. Dajte to na teplé miesto po dobu 4 dní, aby naklíčili.

Kôpor, Semeno, Závod, Zblízka, Kulinárske BylinyPixabay

Následne nechajte semená vysušiť po dobu 30 minút a potom ich zasaďte do zeme.

Dôležitý trik skúseného záhradníka: Sejte kôpor po kôpkach, nie po radoch. Semená nasypte do vlhkej, niekoľko centimetrov hlbokej diery, potom ich zakopte a polejte vodou.

Umiestnite rastlinu na dobre osvetlené miesto.

Špeciálny prístup k príprave na pestovanie prinesie svoje ovocie. Nakoniec vám vyrastie voňavý a šťavnatý kôpor, bez ďalších škodlivých látok a hnojív. Povedzte svojim priateľom, ako pestovať kôpor v domácich podmienkach. Potešte sa prírodnými a zdravými produktmi!